Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.11.2011, 12:50, Stáří: 13 r.

Na padouchy (nejen) v divadelních hrách upozornil prof. Hilský

Autor: -lsk-

foto Marek Otava

Přední český překladatel Shakespearova díla, prof. PhDr. Martin Hilský, v Aule FF UP „představil“ významné Shakespearovy padouchy: na základě úryvků z Shakespearových dramat charakterizoval hlavní tři typy zloduchů, na které můžeme snadněji, než si myslíme, narazit i v dnešní době. Fascinující přednášku s názvem Geneze zla: Shakespearovi padouši si přišly 3. listopadu poslechnout desítky zájemců nejen z univerzitní půdy, ale také z řad veřejnosti.

„Profesor Martin Hilský přijel do Olomouce v rámci programu Týdne vědy a techniky, na kterém se podílela také British Council. Loni byl o jeho přednášku velký zájem, proto jsme pozvání zopakovali. Pan profesor přijel velmi rád, považuje publikum v Olomouci za velice vnímavé,“ uvedl Mgr. Martin Štěrba z Britského centra KUP.  

Týden vědy a techniky je nejrozsáhlejší vědecký festival v České republice. Koná se každoročně v listopadu, letos se uskutečnil 11. ročník. V rámci festivalu mohou zájemci navštívit přednášky, laboratoře, vědecké kavárny, promítání dokumentárních filmů či výstavy.

Překladatel, esejista a profesor anglické literatury na UK prof. Martin Hilský přeložil v roce 1984 do češtiny Sen noci svatojánské. Od té doby pracoval na více než 20 překladech Shakespearových her. V nakladatelství TORST vydal ve dvojjazyčné edici Sen noci svatojánské (1996), Sonety (1997), Kupce benátského (1999) a Hamleta (2001). Obdržel Jungmannovu cenu, cenu Toma Stopparda udělenou Nadací Charty 77 a Výroční cenu Nadace Českého literárního fondu. V roce 2001 ho královna Alžběta II. jmenovala čestným členem Řádu Britského impéria. Prezident republiky Václav Klaus jej 28. října 2011vyznamenal Medailí Za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství. Den předtím obdržel z rukou ministra kultury Státní cenu za literaturu a překladatelské dílo.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew