Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
21.11.2014, 08:20, Stáří: 10 r.

Inspirace z finských knihoven

Autor: -hs-

You need a practice, practice, practice...

Díky podpoře projektu INTEFTEK (Internacionalizace Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, CZ.1.07/2.2.00/28.0028) spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky se o pravdivosti rčení přesvědčilo začátkem listopadu 2014 na vlastní kůži i šest pracovníků Knihovny Univerzity Palackého, a to přímo na půdě finských knihoven.

Projekt totiž umožnil knihovníkům nejen výuku angličtiny a zisk mezinárodních jazykových certifikátů University of Cambridge, ale také možnost si ověřit, vyzkoušet a použít své znalosti anglického jazyka v zahraničí.

Tato možnost byla pro tým Knihovny UP jedinečná a plně jí také využil. Schůzky, jednání, prezentace a prohlídky knihoven zcela naplnily pět pracovních dnů strávených v Helsinkách a ve Vaase. Skupina šesti specialistů (ředitelka, IT manažeři, vedoucí výpůjčky, ekonomka, vedoucí oborové knihovny) sledovala své předem dohodnuté odborné úseky v National Library of Finland, Helsinki University Library, Slavonic Library, Haaga-Helia University Library, Tritonia Academic Library.

Jednání se týkala managementu finských knihoven, jejich organizace, rozpočtu, personální politiky, zákaznického servisu, výpůjčních oddělení, akvizice elektronických zdrojů, e-knih, samoobslužnosti uživatelů, vytváření konsorcií, designu, výstavby, architektury a uspořádání nových knihoven, vybavení technikou, to vše z hlediska národní úrovně.

Jedna z nejdůležitějších schůzek se uskutečnila v oddělení National Library Network Services. Knihovnictví Finska totiž komplexně a silně podporuje Ministry of Culture and Education. Proto Finsko pracuje již 6 let na velkorysém a ve světě ojedinělém projektu jednotného celonárodního katalogu a sdružuje v něm katalogy finských knihoven, muzeí, archívů. Informace z těchto všech prezentací, setkání a jednání jsou z odborného hlediska a pro další vývoj na půdě Knihovny UP naprosto zásadní.

Finské knihovnictví je velkou inspirací. Je o komunikaci, spolupráci, vzájemné pomoci a nezastupitelnosti mezinárodního kontextu. Ten by bez komunikačního jazyka – angličtiny – nebyl možný.

Oné v úvodu zmíněné "practice" se výpravě dostalo na zahraniční cestě vrchovatě. Kontakt s finskými univerzitními knihovnami je velkou motivací pro další studium a zdokonalování se v anglickém jazyce.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew