Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
27.02.2014, 12:38, Stáří: 10 r.

Zlatý řetěz jako symbol důstojnosti a práv převezme při inauguraci nový rektor Univerzity Palackého

Autor: Lenka Skácelíková

(Olomouc, 27. února 2014) Arcibiskupský palác se ve středu 5. března 2014 v 11 hodin stane svědkem jedné z nejslavnostnějších univerzitních akcí – inaugurace rektora a děkanů pěti fakult olomoucké univerzity. S přísahou na akademické žezlo převezme úřad rektora UP prof. Jaroslav Miller. Ve stejný den bude do své funkce slavnostně uveden děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort; děkan pedagogické fakulty Čestmír Serafín; děkan filozofické fakulty Jiří Lach; děkan fakulty tělesné kultury Zbyněk Svozil a děkan fakulty zdravotnických věd Jaroslav Vomáčka. Slavnostní událost za účasti zástupců vysokých škol, státní správy a politické reprezentace bude možné sledovat také v přímém přenosu na www.upol.cz/primy-prenos.

Na konci ledna tohoto roku se naplnilo funkční období Miroslava Mašláně. Odstupující rektor složí svůj úřad do rukou Akademického senátu UP zastoupeného Miroslavem Dopitou a v proslovu zakončí své rektorské období. Jeho působení ve vedení univerzity ovšem nekončí; stal se členem prorektorského týmu. Nově jmenovaný rektor Jaroslav Miller pronese inaugurační projev a představí tým prorektorů, s nímž bude své vize a programové cíle uskutečňovat. Jeho funkční období potrvá do 31. ledna 2018.

Tradice, excelentní věda a internacionalizace

Mezi hlavní principy, které považuje rektor J. Miller za důležité, patří tradice, excelentní věda a internacionalizace. „Chci uplatnit zkušenosti ze svého akademického působení na zahraničních univerzitách. Nejen důraz na excelentní vědu z Oxfordu, jak se také někdy Olomouci přezdívá, ale i neformálnost a civilnost z Perthu nebo vztah k ekologii z Münsteru,“ uvedl. Univerzitu Palackého v budoucnu vidí jako středně velkou, ale elitní. Kvalita se podle něj totiž neslučuje s masovostí. Univerzita bude pod jeho vedením zvažovat také otevření poboček nebo kontaktních kanceláří např. v Hongkongu, Pekingu, Kuala Lumpur či městech v Kazachstánu a na Ukrajině.

Jaroslav Miller

 

- studoval historii a filologii na UP v Olomouci, Středoevropské univerzitě v Budapešti a University of Oxford

- absolvoval řadu badatelských a pedagogických pobytů na světových univerzitách a vědeckých ústavech v Kanadě, Maďarsku, USA, Velké Británii, Německu a Austrálii

- obdržel výzkumné stipendium prestižní německé nadace Alexandra von Humboldta (2006 Marburg, 2010 Münster) a stipendium nadace Andrewa W. Mellona (2004, 2010 Wolfenbüttel)

- v r. 2008 působil jako stipendista Fulbrightova programu na Georgia College and State University v Milledgeville v USA

- v r. 2010/2011 byl vybrán mezinárodní komisí na post hostujícího profesora na University of Western Australia v Perthu

- v r. 2012 byl jmenován ambasadorem Fulbrightova programu v ČR

- obdržel řadu akademických a vědeckých ocenění, mezi jinými v r. 2005 R. John Rath Prize for Best Study in Habsburg History či Best Urban History Monograph Award

- v r. 2008 vydalo britské nakladatelství Ashgate jeho monografii Urban Societies in East Central Europe, 1500–1700.

- v r. 2010 publikoval v New Yorku a Budapešti (spolu s László Kontlerem) monografii Friars, Nobles and Burghers – Sermons, Images and Prints: Studies of Culture and Society in Early-Modern Europe

- v r. 2012 byl jmenován profesorem historie; do ledna 2014 zastával funkci vedoucího katedry historie FF UP

Prorektorský tým

Jitka Ulrichová – prorektorka pro vědu a výzkum

Ivana Oborná – prorektorka pro zahraničí

Vít Zouhar – prorektor pro studium

Miroslav Mašláň – prorektor pro transfer technologií

Ondřej Kučera – prorektor pro organizaci a rozvoj

Petr Bilík – prorektor pro vnější vztahy

 

Více informací o členech vedení UP na: http://www.zurnal.upol.cz/media/20140226-nove-vedeni-up/

 

Děkani uvedení do funkce

Děkani přírodovědecké, pedagogické a filozofické fakulty se funkce ujali 1. února 2014, funkční období jim končí na konci ledna 2018. Na fakultě tělesné kultury nové funkční období začalo 9. února 2014. Děkan fakulty zdravotnických věd působí ve své funkci od 1. března 2013 do 28. února 2017.

Jiří Lach (FF UP)

Vystudoval historii a politologii na FF UP. Docentem pro obor historie byl jmenován v roce 2006. Filozofickou fakultu vede od roku 2010. Odborně se věnuje například komparaci a teorii politických systémů či dějinám Evropy a mezinárodních vztahů.

Ivo Frébort (PřF UP)

Absolvoval obor Analytická chemie na PřF UP. Profesorem biochemie se stal v roce 2005. Předmětem jeho vědeckého zájmu je enzymologie, molekulární biologie a biochemie se zaměřením na enzymy metabolismu rostlinných hormonů. Je ředitelem Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, na fakultě působil i jako proděkan.

Čestmír Serafín (PdF UP)

Vystudoval elektrotechniku na Fakultě strojní a elektrotechnické Vysoké školy báňské v Ostravě. V roce 2007 se habilitoval v oboru Pedagogika. Ve vědecké práci se zaměřuje na problémy didaktiky elektrotechnicky orientovaných předmětů. Od roku 2003 byl proděkanem pedagogické fakulty.

Zbyněk Svozil (FTK UP)

Absolvoval studium tělesné výchovy a německého jazyka na PdF UP. Na fakultě tělesné kultury působí od roku 1990, v roce 2005 byl jmenován docentem pro obor Kinantropologie. Děkanem se poprvé stal v roce 2010.

Jaroslav Vomáčka (FZV UP)

Vystudoval Všeobecného lékařství na LF UP. Působí v olomoucké fakultní nemocnici jako samostatně pracující lékař. V roce 1985 a 1991 dosáhl atestací v oboru Radiodiagnostika. V r. 2003 byl jmenován docentem zobrazovacích metod. Děkanem fakulty zdravotnických věd je od roku 2013.

 

Zprávu připravila Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew