Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
10.10.2014, 09:16, Stáří: 10 r.

Zemřel Radko Zavřel

Autor: Martin Višňa

Radko Zavřel.
Foto: archiv katedry sportu

Pracovníci fakulty tělesné kultury se v pondělí 6. října rozloučili s kolegou Radkem Zavřelem, který skonal v první říjnový den ve věku 81 let.

Oblíbený pedagog byl absolventem oboru Tělesná výchova – český jazyk. Studium na Univerzitě Palackého završil v roce 1955. Pedagogickou dráhu započal na základní škole v Jeseníku, kde působil až do roku 1964, kdy se stal odborným asistentem na katedře odborné tělesné výchovy na přírodovědecké fakultě. Po vzniku fakulty tělesné kultury se stal její pevnou součástí.

„Jako učitel a vynikající didaktik a metodik v oblasti atletiky spolupracoval s fakultou tělesné kultury ještě v roce 2011. Ani po skončení aktivního vedení hodin atletiky z akademického světa nezmizel. Byl spoluorganizátorem všech atletických soutěží, přijímacích zkoušek a dalších aktivit souvisejících s atletikou. Stál u založení univerzitních atletických přeborů, které jsou dodnes každoročně pořádány,“ vzpomněla na kolegu vedoucí katedry sportu Soňa Formánková.

Zavřel byl vynikající atlet, věnoval se skoku dalekému a trojskoku. Byl trenérem 1. třídy, vedl univerzitní družstvo žen VŠTJ Slávia Olomouc. Předsedal atletickému oddílu a dlouhá léta byl ústředním instruktorem, rozhodčím a metodikem atletiky.

„Soustředil se na družstva nebo studijní skupiny žen; pro mnoho generací učitelek tělesné výchovy tak zůstane nezapomenutelným pedagogem. Mnohé dodnes ve svém profesním působení vycházejí ze zkušeností a metodik, které Radko Zavřel tak neformálním a zapáleným způsobem 47 let svým „robkám“ předával,“ dodala Formánková.

Její slova potvrdila i jedna z „robek“, nynější proděkanka fakulty Iva Dostálová. „Byl to Pan učitel. Jeden z mála těch, kteří se na člověku podepíšou a nezapomenete na ně,“ uvedla Dostálová. 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew