Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
29.04.2014, 12:31, Stáří: 10 r.

Zaparkuj: Univerzita podpoří oživení olomouckých parků

Autor: Pavel Konečný

Olomouc (29. dubna 2014) – Projekt oživení olomouckých parků prostřednictvím nízkonákladových akcí sportovního, kulturního a společenského charakteru pod záštitou univerzity, města a Výstaviště Flora Olomouc. Tak by se dala stručně popsat idea projektu Zaparkuj, jehož vznik iniciovalo vedení univerzity ve spolupráci se zástupci magistrátu a olomouckého výstaviště.

„Jsme rádi, že jsme se zmíněnými institucemi našli další téma, na němž můžeme spolupracovat a které v pozitivním slova smyslu ovlivní život Olomoučanů i studentů,“ říká k projektu prorektor Petr Bilík. Podle něj je důležité, aby se univerzita podílela na kultivaci veřejného prostoru dlouhodobě. „A kde jinde začít než u olomouckých parků. Olomouc jako studentské město má v tomto jedinečný potenciál. Proč by měli studenti sedět na kolejích, když mohou vytvářet skutečnou komunitu v prostředí, které naše parky nabízejí a které nemá v českých městech obdoby,“ ptá se Bilík.

V současné době je projekt ve fázi intenzivních příprav, za nimiž stojí asi desítka dobrovolníků z řad studentů, z nichž většina působí v různých neziskových organizacích. Akce pod značkou Zaparkuj přitom proběhnou již v průběhu května a června. „První z nich je plánována jako součást majálesu, kdy budeme doslova okupovat Bezručovy sady. Návštěvníci zde naleznou sportovní a outdoorové aktivity, létající kolo, rafty, paintballovou střelnici, open-air čajovnu, výstavy, desítky stánků studentských a neziskových organizací, workshopy a soutěže, bubenický jam i tzv. busker stage určenou začínajícím hudebníkům,“ vyjmenovává Ondřej Martínek, koordinátor majálesu a projektu Zaparkuj. V květnu se pod „značkou“ Zaparkuj odehraje také Férová snídaně ve Smetanových sadech nebo doprovodný program k Muzejní noci.

Idea projektu Zaparkuj přesně zapadá do konceptu rozvoje městských sadů a jejich dalšího zpřístupnění veřejnosti pro odpočinek, zábavu a relaxaci, na kterém pracuje Výstaviště Flora. „Pod názvem Zelené srdce Olomouce připravujeme obnovu některých staveb a částí parků, ale projekt zahrnuje i různé společenské, kulturní a sportovní akce pro Olomoučany i turisty,“ vysvětlil mluvčí výstaviště Pavel Vysloužil. Připomněl, že univerzita je tradičním a dlouholetým partnerem výstavní společnosti a projekt Zaparkuj je logickým vyústěním spolupráce. Obdobně se s myšlenkami projektu Zaparkuj ztotožňuje i vedení města. „V posledních letech jsme vynaložili značné prostředky na rekonstrukci a regeneraci městských parků, ať už se jedná o cesty v parcích nebo opravu Výstaviště Flora Olomouc a i do budoucna chceme v tomto trendu pokračovat. Cítíme totiž, že olomoucké parkové zóny jsou nejen pro město Olomouc specifické, ale v kontextu českých měst i jedinečné. I proto vítáme jakékoli aktivity směřující k oživení olomouckých parků a velice rádi je podpoříme,“ říká náměstek primátora Jan Holpuch.

Dlouhodobým záměrem iniciativy je oživení především Bezručových, Smetanových a Čechových sadů. K tomu by měly sloužit sportovní, kulturní, ale také vzdělávací akce určené všem věkovým kategorií. „V ideálním případě budou například senioři vědět, že každou druhou sobotu si mohou v parku zacvičit pod odborným vedením, a rodiny s dětmi budou počítat, že na ně čeká každou neděli piknik s literárním čtením,“ uvádí další příklady aktivit Martínek.

Zprávu zpracoval Pavel Konečný, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew