Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.03.2016, 10:02, Stáří: 8 r.

Zájem uchazečů o přírodovědeckou fakultu je stabilní

Autor: Martina Šaradínová

Ilustrační foto: Martina Šaradínová

Navzdory nepříznivému demografickému vývoji a úbytku maturantů zájem o studium na přírodovědecké fakultě neklesá. Studijní oddělení přijalo pro akademický rok 2016/2017 celkem 2930 přihlášek k bakalářskému a 720 k navazujícímu magisterskému studiu. Oproti prvnímu kolu v loňském roce činí úbytek jen zhruba 200 přihlášek.

„Se zájmem o naši fakultu jsme spokojeni, rozdíl není nijak propastný. Určitě k tomu přispívá pozitivní obraz, jaký u veřejnosti máme. Uchazeči berou na vědomí vědecké výsledky, kterými se můžeme pochlubit, a chtějí studovat na fakultě, která má ve světě dobrý zvuk. Věříme, že na zvýšení zájmu o přírodovědné obory se bude podílet i Pevnost poznání,“ řekl proděkan pro studijní, sociální a pedagogické záležitosti Roman Kubínek.

Loni na fakultu v prvním kole dorazilo 3135 přihlášek pro bakalářské studium, dalších 524 přibylo ve druhém kole. U navazujících magisterských oborů se ke studiu loni přihlásilo 730 uchazečů, ve druhém kole pak dalších 136.

„V letošním roce se bude druhé kolo přijímacího řízení vypisovat pouze u vybraných bakalářských studijních oborů. Navazující magisterské studium druhé kolo mít nebude. Potěšitelné je také to, že obory s větším počtem uchazečů, které dříve neměly přijímací zkoušky, je nyní zavádějí nebo se na ně připravují v příštím roce,“ uvedl Kubínek. Letos nově přijímací zkoušky podstoupí i uchazeči oboru Matematika – ekonomie se zaměřením na bankovnictví a pojišťovnictví, učitelské studium biologie a v příštím roce patrně i Aplikovaná informatika. Podle vedení fakulty je to jedna z cest, jak snížit počty studentů, kteří během prvního ročníku nezískají žádný kredit a řádně studovat mnohdy ani nechtějí.

Vůbec nejvyšší zájem mají uchazeči o obor Molekulární a buněčná biologie (271 přihlášek), Aplikovanou informatiku (226) a Biochemii (214). Naopak tradičně nízký zájem je o některé fyzikální obory.

Univerzita Palackého obdržela k 1. březnu celkem 27 899 podaných přihlášek ke studiu. O rok dříve jich bylo zhruba 30.000. Počet přihlášek ještě není konečný – stále přicházejí poplatky, se kterými se podané přihlášky párují. Je také pravděpodobné, že u některých vybraných oborů univerzita vyhlásí druhé kolo.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew