Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
26.01.2015, 12:01, Stáří: 9 r.

Za ojedinělou publikací k otázkám Východního partnerství stála i vědecká intuice

Autor: OK

Olomouc (26. ledna 2015) – Ojedinělý souběh vývoje právní vědy a společenské praxe představuje nová publikace věnovaná sbližování práva států Východního partnerství a Evropské unie, kterou připravil mezinárodní kolektiv autorů pod vedením docentky Právnické fakulty Univerzity Palackého Naděždy Šiškové. Obsáhlá monografie vydaná v prestižním britském nakladatelství Cambridge Scholars Publishing bude slavnostně pokřtěna ve čtvrtek 29. ledna spolu s prvním číslem mezinárodního vědeckého časopisu zaměřeného na evropskou integraci.

Šestnáctičlenný mezinárodní tým z Česka, Německa, Estonska, Slovenska a Ukrajiny vedený olomouckými odborníky se v monografii From Eastern Partnership to the Association: A Legal and Political Analysis zaměřil na otázky práva postsovětských republik Ukrajiny a Gruzie ve vztahu k evropskému právnímu kontextu. Obsáhlé analytické dílo zahrnuje historii, cíle a transformační etapy Východního partnerství, rozbor konkrétních asociačních dohod, problematiku lidských práv a právního státu i konkrétní doporučení do budoucna.

Politika Východního partnerství, zacílená na vztahy bývalých republik Sovětského svazu a Evropské unie, byla odstartována v roce 2009 za českého předsednictví. „V době koncipování témat monografie v podstatě nikdo nevěděl, kam toto partnerství povede. Až časem se potvrdilo, že může přecházet v asociační dohody,“ připomněla hlavní autorka a editorka publikace Šišková.

Podobné sepětí vědy a reálné praxe a jejich souběžného vývoje je podle ní zcela výjimečné. „Na otázku, jak jsme to mohli předjímat, jsem odpovídala: vědecká intuice,“ prozradila Šišková. Potvrzují to mimo jiné i závěrečné operativní změny v dokončené publikaci. „Úvod jsem musela měnit za pochodu, protože jsem ho psala v době, kdy už na Ukrajině probíhaly masové demonstrace v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Janukovyče odložit podpis dohody. Prosazuji v něm myšlenku, že asociační dohoda není jen právním instrumentem, ale je vnímána i jako velmi mocný politický symbol budoucího směřování Ukrajiny a sdílení společných evropských hodnot,“ doplnila Šišková.

Vydání knihy právě v těchto dnech vysoce ocenil někdejší komisař Evropské komise pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Fülle. „Vychází v době, která je plná dezinterpretací a mýtů o partnerství a našich partnerech. Knize proto přeji, aby přinesla více světla do událostí za našimi hranicemi, které se nás tak bezprostředně dotýkají a dotýkat budou,“ uvedl Fülle, který je zároveň autorem předmluvy nové publikace.

Slavnostní křest se uskuteční 29. ledna v 15 hodin v aule budovy B právnické fakulty. Spolu s děkankou Milanou Hrušákovou a rektorem Jaroslavem Millerem se jej zúčastní vedoucí zastoupení Evropské komise v České republice Jan Michal, vedoucí odboru evropského práva Ministerstva zahraničí České republiky Emil Ruffer a zástupci českých i zahraničních vysokých škol.

Přítomni budou také členové autorského kolektivu prvního čísla časopisu European Studies. A review of European Law, Economics and Politics, který hodlá být společnou názorovou platformou pro odborníky z univerzitních pracovišť v mnoha zemích světa. „Jde o multidisciplinární časopis vydávaný v angličtině ve spolupráci s nakladatelstvím Kluwer a je zaměřený na různé aspekty evropské integrace. První číslo nabízí aktuální témata evropské identity v globalizovaném světě, otázky lidských práv na úrovni Evropské unie nebo problematiku sankcí ve vztahu k teroristickým útokům,“ nastínila obsah čísla šéfredaktorka Naděžda Šišková.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew