Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
08.09.2015, 07:54, Stáří: 9 r.

Vysokoškolský sport bude mít nové mistry, Univerzita Palackého hostí České akademické hry

Autor: OK

Olomouc (7. září 2015) Sportovci z vysokých škol se od včerejška sjíždějí do Olomouce, aby zde v následujících dnech změřili síly v soutěžích 14. ročníku Českých akademických her. Ve dvaadvaceti sportovních odvětvích se o medaile celkově utká 1400 vysokoškoláků, přes dvě stě z nich reprezentuje pořádající Univerzitu Palackého.  

Soutěžit se od dnešního rána až do pátečního odpoledne bude v aerobiku, atletice, házené, baseballu nebo třeba orientačním běhu. „Líté souboje lze očekávat na všech sportovištích, sportovec nejede na závody bez ambicí na úspěch. Co se týče Univerzity Palackého, želízky v ohni jsou v kolektivních sportech házenkářky a volejbalistky, v individuálních pak máme kvalitní obsazení v ploutvovém plavání a plavání. Dobré vystoupení lze očekávat i od stolních tenistek a také účast letošního mistra republiky Marka Talpy v bowlingu dává šance na nejvyšší mety,“ vyjmenoval proděkan fakulty tělesné kultury Svatopluk Horák, který je předsedou organizačního výboru her.  

Hry oficiálně zahájí slavnostní setkání představitelů zúčastněných univerzit, České asociace univerzitního sportu a olomouckého regionu, které se koná dnes od 19 hodin v kapli Božího těla v Uměleckém centru Univerzity Palackého. K přítomným promluví rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, předseda výkonného výboru České asociace univerzitního sportu František Dvořák nebo hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. Představitelé Univerzity Pardubice pak během zahájení převezmou pořadatelskou štafetu pro příští ročník.

Pro sportovce je na dnešní večer připraven uvítací večírek v klubu 15minut. Stejně tak se po celý týden mohou těšit na doprovodný program, který vznikl ve spolupráci s iniciativou Zaparkuj, jež oživuje olomoucké parky a veřejná prostranství. „Pro účastníky her jsme naplánovali například sportovní speciál oblíbeného Hospodského kvízu, také mohou vyrazit na komentované prohlídky historické Olomouce nebo na filmovou projekci v parku,“ uvedl koordinátor iniciativy Ondřej Martínek.

České akademické hry, které jsou největší vysokoškolskou sportovní událostí u nás, se na Hanou vrátily po deseti letech. Oproti předchozím ročníkům přináší ten letošní několik změn. Obměnou například prošel seznam sportů, nově byl zařazen bowling a šplh, které si podle pořadatelů získávají stále větší oblibu.

Nejcitelnější novinkou je ovšem termín, v minulých letech se hry konaly na jaře. „Jako nevýhodu nového termínu jsme cítili skutečnost, že v období prázdnin nemají učitelé se studenty osobní kontakt, a tak je obtížnější sestavit soupisky. Na druhou stranu nyní již studenti mají splněny všechny studijní povinnosti a zkoušky jim nebrání v účasti na hrách. Nakonec se přihlásilo přes 1400 sportovců, což dokazuje, že lze hry v tomto termínu uskutečnit. Navíc vezmeme-li v úvahu, že někteří jsou přihlášeni na více disciplín, dostáváme se na číslo kolem 1600 účastníků jednotlivých soutěží,“ komentoval proděkan Horák.

Podrobné informace o hrách, zejména pak harmonogram sportů a přehled účastníků najdete na www.ceskeakademickehry.cz.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew