Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
10.09.2015, 12:58, Stáří: 9 r.

Vít Voženílek z přírodovědecké fakulty je viceprezidentem světové asociace kartografů

Autor: OK

Olomouc (10. září 2015) – Mezinárodní kartografická asociace (ICA – International Cartographic Association) má nově ve svém nejužším vedení českého zástupce. Viceprezidentem celosvětové nevládní organizace kartografů se stal vedoucí Katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Vít Voženílek. Je teprve druhým Čechem, který bude v nejvyšší exekutivě organizace působit.

Odborník na atlasovou kartografii bude pozici viceprezidenta zastávat v následujících čtyřech letech. Rozhodli o tom zástupci 71 členských států na nedávné Mezinárodní kartografické konferenci v brazilském Rio de Janeiru.

Budu mít na starosti vedení některých komisí a mým úkolem bude zajistit dobrou spolupráci se zástupci ze střední a východní Evropy. Jsem rovněž koordinátor skupiny, která zaštiťuje aktivity spojené s mezinárodním rokem mapy, jímž Mezinárodní kartografická asociace vyhlásila rok 2015 až 2016. Další úkoly budou postupně přibývat,“ uvedl Voženílek.

Působení v nové pozici otevírá další příležitosti pro olomoucké vědce a studenty. „Aktivity naší katedry v kartografii a geoinformatice již přesahují hranice České republiky a potřebujeme více rozvíjet kontakty se zahraničními partnery. Máme zde jedinečný výzkum pozorování pohybu očí technologií eye-tracking, 3D tisk v kartografii, vynikajících výsledků dosahujeme v atlasové tvorbě,“ řekl Voženílek. K jeho osobním cílům patří dokončení konceptu atlasové kartografie, jemuž se věnuje zhruba 15 let. Obdobná práce zatím není ve světě k dispozici.

Zvolení do vedení ICA považuje za ocenění dosavadní práce. „Pomohlo mi to, že jsem na této půdě aktivní. Publikuji v zahraničí, organizuji konference, přední kartografové ze světa zavítali opakovaně na Univerzitu Palackého. Jinak bych neměl v obrovské konkurenci velkých zemí šanci. I když je potřeba říct, že Česká republika se do mezinárodního kartografického dění zapojila v posledních letech velmi aktivně,“ doplnil Voženílek. Ve vedení ICA, a to ve funkci prezidenta, v minulosti působil Milan Konečný z Masarykovy univerzity.

Mezinárodní kartografická asociace vznikla v roce 1959. Sdružuje nejen akademiky z celého světa, ale jejími členy jsou i státní instituce či komerční firmy. Jejím posláním je propagovat kartografické a geoinformační disciplíny a profese. Její činnost má tři základní pilíře: vzdělávání, komerční uplatnění map a uplatnění kartografie a geoinformatiky ve veřejné správě.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew