Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
12.06.2015, 11:06, Stáří: 9 r.

Veletrh vědy a výzkumu Univerzity Palackého. Dva dny, které vám udělají jasno!

Autor: OK

Olomouc (12. června 2015) – Veletrh vědy a výzkumu Univerzity Palackého s mottem Uděláme vám v tom jasno!, které odkazuje na letošní Mezinárodní rok světla, jednoduše zboří všechny mýty o neatraktivnosti některých přírodních i humanitních oborů. Koná se 19. a 20. června v interaktivním muzeu vědy Pevnost poznání, areálu Korunní pevnůstky a na přírodovědecké fakultě.

Největší celouniverzitní akce zaměřená na popularizaci vědy a výzkumu hravě zabaví všechny věkové kategorie. Návštěvníci poznají prostřednictvím zábavných interaktivních experimentů, soutěží či představení rozličné aspekty každodenního využití vědy a jejích poznatků. Proniknou do světa rostlin, poučí se o narůstající kyberšikaně, přečtou si knihu pod vodou nebo se zamilují do matematiky. „Veletrh vnímá Univerzita Palackého jako mimořádné setkání akademické obce a univerzitního výzkumu se širokou veřejností. Jsem velmi rád, že se poprvé tento svátek uskuteční mimo jiné v nádherných prostorách Pevnosti poznání, z níž se stává jedno z přirozených center Olomouce a celorepublikovým klenotem atraktivní a profesionální popularizace vědy,“ řekl rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Katedra experimentální fyziky si připravila prezentaci na téma světlo a výboje. „Ve stánku fyziky uvidíte rezonanci Tibetského zvonu, hořící bubliny na ruce, let lihové rakety, vlastnosti nenewtonovských kapalin, optické klamy a pokusy z paprskové i vlnové optiky, výboje plynu, pokusy s Van de Graaffovým generátorem a mnoho dalších pokusů,“ řekl odborný asistent katedry experimentální fyziky František Látal.

V průběhu dvou dnů se v centru města utáboří více než 70 interaktivních stánků. „Mám velkou radost, že se do letošního ročníku zapojilo mnoho věrných vystavovatelů z minulých let. Je to pro nás důkaz, že se na akci baví nejen návštěvníci, ale i organizátoři, a toho si velmi vážím,“ doplnila koordinátorka veletrhu Lenka Oprštěná. Kromě univerzitních pracovišť se budou prezentovat také například debrujáři, střední školy z regionu, nadace Adra, zoologická zahrada nebo Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

Organizátoři budou půjčovat také krokoměry, takže nejen sportovně zaměření jedinci zjistí, kolik během veletrhu nachodili kilometrů. V areálu budou také trampolínky nebo koloběžky. A kdo by toho neměl dost, může navštívit i placené expozice muzea Pevnost poznání. „Veletrh vědy má na přírodovědecké fakultě dlouholetou tradici a patří mezi pilotní popularizační aktivity Univerzity Palackého. Díky areálu Korunní pevnůstky má Pevnost poznání ideální zázemí pro další rozvoj této populární aktivity, která se každoročně těší velkému zájmu veřejnosti,“ sdělil ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek.

Veletrh vědy a výzkumu se poprvé konal v roce 2001, tehdy pod názvem Chemický jarmark. Program od 9.00 do 16.00 je pro všechny návštěvníky zdarma. Více na www.pevnostpoznani.cz.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew