Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
07.09.2016, 18:20, Stáří: 8 r.

Vedení FTK informuje - 7. 9. 2016

Autor: Martin Višňa

Z prvního letošního zápisu prváků - studenti fyzioterapie. Foto: Martin Višňa

A je to tu. První zápisy prváků už jsou za námi, každým dnem se uskuteční poslední státnice, chvíli nato prváci slíbí vzorné plnění studijních a povinností a pak už plnou parou vjedeme do vyjetých semestrálních kolejí. Ještě předtím si ale trochu užijeme a oslavíme naše velké výročí, ale to už určitě máte poznamenáno v diářích. Nebo ne? Každopádně věnujte pozornost čerstvé várce novinek z naší fakulty. Příjemné čtení.

25 let naší fakulty & setkání absolventů UP

Už v podstatě jen hodiny zbývají do jedné ze zásadních akcí druhé poloviny letošního roku, Absolventského setkání Univerzity Palackého a oslavy čtvrtstoletí naší fakulty. Páteční oslava 25 let od zahájení činnosti FTK v roce 1991 bude spíše neformální a pro všechny, s živou hudbou v menze nebo diskotékou v posluchárně 518 na budově NC, těšit se můžete také třeba na speciální tělovýchovný fotokoutek. Program ovšem zahájí formálně – slavnostním setkáním současných a bývalých zaměstnanců fakulty od 14 hodin v aule NA 401, které vyvrcholí společným přípitkem. V sobotu se pak absolventi mohou těšit zejména na kulturní program na Výstavišti Flora. Program oslavy FTK a informace k Absolventskému setkání jsou k mání zde.  

Studijní záležitosti

Bloková výuka: Výuka zimního semestru bude, jako již tradičně, v pondělí 12. září zahájena blokovou formou, tedy nebude probíhat podle pravidelného rozvrhu. Sledujte informace k výuce na katedrách.

Výuka 19. 9.: Výuka podle pravidelného rozvrhu začne v pondělí 19. září, a to u druhých a třetích ročníků bakalářských a druhého ročníku navazujících magisterských oborů. Studenti prvního ročníku bakalářských a navazujících magisterských oborů se tento den vzhledem k imatrikulaci neučí.

Imatrikulace prváků: Úspěšní uchazeči přijatí k prezenčnímu studiu budou slavnostně uvedeni do řad studentů naší fakulty v pondělí 19. září ve 14 hodin ve Slovanském domě (ul. Hynaisova 11, v sousedství olomouckého zimního stadionu). Studenti prvního ročníku kombinovaného a doktorského studia budou imatrikulování v pátek 7. října, také od 14 hodin, ovšem v aule NA 401.

Zápis předmětů: Zápis předmětů pro zimní semestr ve STAGu je možný do neděle 25. září 2016.

Projekty, projekty, projekty

V uplynulých týdnech byly za naši fakultu ve výzvách Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání podány následující projekty:  

Modernizace budov FTK UP v Olomouci-Neředíně,

Modernizace výzkumné infrastruktury pro vzdělávací účely na FTK UP v Olomouci,

Rozvoj doktorského studijního programu Kinantropologie na FTK UP v Olomouci.

Také byla podána celouniverzitní projektová žádost v rámci výzvy ESF pro vysoké školy, v níž jsou zahrnuty i aktivity za naši fakultu, konkrétně (re)akreditace nových studijních oborů.  

Zároveň můžeme oznámit, že dva z dříve podaných projektů získaly podporu. První z nich je dvouletý projekt Výzkum fúze dat z MEMS senzorů a nové širokopásmové rádiové technologie pro analýzu mikropohybů osob, kde naše fakulta figuruje jako partner firmy Sewio Networks, hlavním řešitelem je David Prycl z AC BALUO. Realizace projektu začala 1. září. Druhý je tříletý projekt Pavla Hápa Společenství praxe pro rozvoj sociálních a občanských kompetencí: zkušenostní učení s využitím pohybových her, psychomotoriky, výchovy v přírodě a dramatické výchovy. Jeho realizace začne v listopadu.

Cvičení zaměstnanců

Se začátkem semestru se opět rozbíhá také pravidelné cvičení pilates pro zaměstnance fakulty, první se uskuteční ve středu 21. září od 14:45.

Ping-pongová medailistka

Aneta Kučerová, studentka aplikovaných pohybových aktivit, se společně se svou parťačkou Karin Adámkovou postaraly o jediný medailový úspěch českých stolních tenistů na turnaji Czech Open Olomouc, který vyvrcholil o uplynulé neděli. Ve čtyřhře žen se umístily na bronzové pozici. Gratulujeme!

Hanáková rekord nepokořila

Počasí člověk neporučí. Přesvědčila se o tom v srpnu horolezkyně Markéta Hanáková, která má od roku 2009 voperovaný kardiostimulátor, což jí však nebrání v plnění snů. Počasí ovšem ano - druhou nejvyšší horu pohoří Hindukúš Noshaq kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nezdolala, a tedy ani neposunula na hodnotu 7429 metrů rekord v nadmořské výšce, kam kdy vylezl člověk s kardiostimulátorem. Proč o tom píšeme? Horolezkyně se na expedici připravovala s pomocí Michala Botka a kolegů z katedry přírodních věd v kinantropologii, u kterých podstoupila hypoxické a další testy. Snad to příště vyjde.

Testování fotbalistů

A ještě jedno testování zmíníme. Profesor Rudolf Psotta se svou pracovní skupinou v létě testovali fotbalisty Plzně a pražské Slavie v rámci přípravy na nový ročník nejvyšší fotbalové ligy.

Gratulace k potomkům

Fakultní dorost se v uplynulých týdnech rozrostl o nové členy. Roman Cuberek přivítal na světě dceru Magdalénu, Martin Višňa syna Adama a rodina Aleše Gáby se rozrostla o malého Štěpána. Rodičům gratulujeme a přejeme, aby dítka byla zdravá, rostla jako z vody a jednou třeba zamířila za studiem na naši fakultu.  

Máte novinku, která by se v této rubrice mohla objevit? Nebo se vaše pracoviště podílí na zajímavé akci? Dejte vědět! Pište Martinu Višňovi nebo klepejte na prosklené dveře NA213. Uzávěrka je vždy v úterý v 9:00.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew