Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
05.04.2016, 13:31, Stáří: 8 r.

Vedení FTK informuje – 5. 4. 2016

Autor: Martin Višňa

Z Karnevalu APA. Foto: M. Višňa

Bytí nám v těchto dnech zpříjemňují téměř letní teploty, takže jsme do čerstvých zpráv z naší fakulty propašovali jednu pozvánku k vodě nebo na výlet. Do té doby si můžete přečíst některý z odkazovaných článků a třeba se přihlásit k dobrovolničení nebo… Zkrátka a dobře příjemné čtení a pěkné dny.  

Zuzana Půžová, nová proděkanka

Posledně jsme informovali o tom, že Radek Hanuš odchází z funkce proděkana a z postu ředitele Aplikačního centra BALUO. Na středečním zasedání akademické obce pak děkan Zbyněk Svozil uvedl, kdo tuto oblast převezme. Koordinací projektové činnosti fakulty byla jako nová proděkanka pověřena Zuzana Půžová, která má s projekty dlouholeté zkušenosti. Komunikační oddělení, které mimo jiné píše tyto novinky nebo vede web Radost z pohybu, nově spadá pod vedení proděkanky Ivy Dostálové. A konečně vedením AC BALUO byl prozatímně pověřen tajemník fakulty Pavel Král.

Ještě k akademické obci

Na zasedání akademické obce samozřejmě kromě personálních změn zazněly také další informace související s naší fakultou, například počty přijatých přihlášek (2135) či srovnání vědeckého výkonu s ostatními oborovými fakultami. Také se přálo k životním jubileím a předávaly se výroční ceny – nejlepším pedagogem byl vyhlášen vedoucí katedry APA Zbyněk Janečka, vedoucí katedry přírodních věd v kinantropologii Miroslav Janura byl zase oceněn jako Albert roku za publikační činnost. Za popularizaci a propagaci oboru a fakulty byl jako Řehoř roku vyhlášen APAč Ondřej Ješina a do fakultní Síně slávy byl uveden Jiří Kratochvíl z katedry rekreologie. Oceněni byli též úspěšní sportovci, o tom si můžete přečíst na Žurnálu.

International Teaching Week

V pořadí již osmý International Teaching Week probíhá tento týden na naší fakultě. Pozvání tentokrát přijali například Bilal Karakoc z Turecka, Justyna Cieplik z Polska, Malcolm Maclean z Velké Británie nebo Kwok Ng z finské University of Jyväskylä. Medailonky vyučujících a především rozvrh hodin je ke stažení zde.

Fakulta roku

Anketa Fakulta roku byla prodloužena, hodnotit svoji, tedy naši, fakultu můžete až do 30. dubna. Své hodnocení můžete vyplnit zde. Předem mnohokrát děkujeme.

Hledáme dobrovolníky pro Odznak všestrannosti

Jak bylo naznačeno výše, i letos se naše fakulta podílí na organizaci soutěže Odznak všestrannosti olympijských vítězů (OVOV), v níž pod patronací Českého olympijského výboru závodí žáci základních škol v pěti sportovních disciplínách. Soutěž se uskuteční v pátek 22. dubna na olomouckém atletickém stadionu. Pro zajištění soutěžních stanovišť hledáme dobrovolníky, výpomoc lze započíst do praxe. Více informací podá Daniel Mikeška, u něhož se můžete přihlašovat.

Studie IPEN v Lancetu

Jeden z nejprestižnějších odborných časopisů The Lancet publikoval na začátku dubna studii sítě International Physical activity and Environment Network (IPEN), do níž jsou zapojeni také naši výzkumní pracovníci. Autoři studie tvrdí, že vytváření zdravějších měst je důležitou součástí reakce veřejného zdravotnictví na celosvětový rozmach nemocí způsobených pohybovou inaktivitou, která je odpovědná za více než 5 milionů úmrtí ročně. Článek najdete zde.  

Když jsme u odborných článků – vyšlo nové číslo časopisu Acta Gymnica, je k dispozici online zde

Studijní záležitosti

Studentům, kteří chtějí obhajovat své závěrečné diplomové práce na přelomu května a června, připomínáme, že své práce musejí odevzdat do 29. dubna.

Brzy nás také čeká maraton přijímacího řízení, jehož praktická část proběhne v týdnu od 25. do 29. dubna. Už teď o víkendu využilo přes 40 uchazečů o studium nabídky gymnastické přípravky, kde si vyzkoušeli, co takové talentovky obnášejí.

Z jednání

Od pondělí probíhají individuální schůzky s vedoucími kateder, na nichž se řeší evaluace výuky, personální a další záležitosti týkající daných pracovišť.

V pondělí 11. dubna ve 14 hodin pak k jednacímu stolu na NA309 zasednou členové kolegií děkana a garantů studijních oborů.

Mistrovství ČR družstev v ploutvovém plavání

Už tento víkend bude olomoucký plavecký bazén hostit další ročník Mistrovství ČR družstev v ploutvovém plavání, na němž výraznou stopu zanechá i naše fakulta. Jednak se budeme podílet na organizaci závodu a jednak se samotného klání zúčastní naše studentky Zuzana Svozilová, Markéta Svozilová, Barbora Sládečková, Barbora Pohlová, Beáta Polišenská, Tereza Lavičková, které jsou oporou olomouckého ženského týmu, nebo také Jakub Jarolím, který plave v barvách Nového Jičína. Přijďte fandit – v sobotu od 16:30 a v neděli dopoledne!

Discgolfový mistr světa na FTK!

Discgolf je v České republice záležitostí poměrně novou, avšak množina jeho příznivců se stále zvětšuje. Propagátorem této disciplíny u nás je náš absolvent Přemysl Novák, který v úterý 26. dubna zavítá k nám na fakultu a na plánovanou besedu přiveze s sebou discgolfového mistra světa z roku 2009 Avery Jenkinse. V současnosti ladíme detaily, včas se vše důležité dozvíte.

Přebor UP v atletice

Poslední dubnová středa bude patřit další z tradičních sportovních událostí, které organizuje katedra sportu – univerzitnímu přeboru v atletice. Závodit se bude v běhu (od 60 do 1500 metrů včetně štafet), hodu diskem a oštěpem, vrhu koulí a skoku dalekém a vysokém, klání na atletickém stadionu započnou s úderem 15. hodiny. Přihlašovat se je možné v závodní kanceláři od 13:30. Více na www.pup2016.webnode.cz.

Karneval APA

Letošní rej masek, za nimiž se ukrývají zaměstnanci, studenti a příznivci katedry aplikovaných pohybových aktivit, je už minulostí. Jak to v Regionálním centru Olomouc vypadalo, se můžete podívat v bohaté fotogalerii na našem Facebooku.

První Roll UP úspěšný

Velice slušnou účastí se může pochlubit pondělní premiérová in-line projížďka Radosti z pohybu Roll UP. Jarní sluníčko vytáhlo na hejčínské in-line stezky na 40 lidí. Kdo nemohl, nemusí litovat, na brusle se bude s Radostí z pohybu vyrážet každé pondělí v 18 hod. Sraz v Břetislavově ulici na parkovišti u stezek. Fotky z premiérové jízdy zde.

Větrání míří na Valašsko

Série pěších výletů Větrání Radosti z pohybu pokračuje tuto sobotu Portášským špacírem ve Vizovických vrších. Účastníci si prohlédnou Vsetín a následně absolvují 17kilometrovou trasu z Valašské Polanky do Vizovic přes vrch Vartovna se stejnojmennou rozhlednou. Sraz v 7:20 před hlavním nádražím v Olomouci. Více na Radosti z pohybu

 

Máte novinku, která by se v této rubrice mohla objevit? Nebo se vaše pracoviště podílí na zajímavé akci? Dejte vědět! Pište Martinu Višňovi nebo klepejte na prosklené dveře NA213. Uzávěrka je vždy v úterý v 9:00.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew