Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
31.05.2016, 14:58, Stáří: 8 r.

Vedení FTK informuje – 31. 5. 2016

Autor: Martin Višňa

Poslední absolventi programu Erasmus Mundus in APA. Foto: Daniel Mikeška

Na začátek nejnovější várky aktualit z naší fakulty si dáme jeden konec. V pátek totiž splnilo svou závěrečnou studijní povinnost posledních pět studentů program Erasmus Mundus Master in APA. Že měli radost z úspěšného absolvování, jasně napovídá přiložená fotka. O dalších koncích, začátcích a také průbězích si pak můžete přečíst na následujících řádcích, vzhledem k panujícímu vedru doporučujeme mít led po ruce. Příjemné čtení.

Studie v prestižních časopisech

Naši vědečtí pracovníci mají další zajímavé publikační zářezy. Řešitelskému týmu projektu GAČR Trendy ve vývoji nadváhy a obezity, pohybové aktivity a sedavého chování u českých školáků: HBSC studie v rozmezí let 2002-2014 se podařilo publikovat dva excelentní výstupy v prestižních časopisech Plos One a Journal of Adolescent Health, které patří mezi nejcitovanější časopisy ve svých oborech. Jedna studie se zabývá dobou strávenou u obrazovek a displejů (k přečtení zde), druhá pak vztahem mezi organizovanými volnočasovými aktivitami a lepšími výsledky ve škole (k přečtení tady).

BALUO chystá letní sportpark a vyhodnocuje zkušební provoz

Aplikační centrum BALUO se po zkušebních měsících připravuje na podzimní spuštění ostrého provozu. V současnosti probíhá vyhodnocování zkušebního provozu a vybavování přístroji, které jsou nezbytné pro chystanou nabídku diagnostických služeb. O tom, co BALUO může nabídnout veřejnosti, si můžete přečíst v novém tištěném Žurnálu UP (k dostání mimo jiné na vrátnici děkanátu).  V centru se také chystají akce pro veřejnost, nejbližší je veletrh sportovních příležitostí Sport Talent, kde mohou rodiče nechat změřit sportovní předpoklady svých dětí (více zde). Na dobu konání letní olympiády se pak připravuje Letní SportPark Olomouc, kterému udělil záštitu předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. O akci budeme ještě informovat.

Absolventské setkání UP a 25 let fakulty

Univerzita Palackého si letos připomíná 70 let od svého obnovení, při té příležitosti chystá na dny 9. a 10. září velké setkání svých absolventů, viz www.absolventi.upol.cz. V první den setkání, tedy v pátek 9. září, zároveň oslavíme 25 let naší fakulty. V současnosti se dolaďuje program oslavy, brzy o něm budete informováni. V souvislosti s přípravou prezentací a dalších částí programu bychom však chtěli poprosit vedoucí kateder, případně další zaměstnance, o poskytnutí historických fotografií či dalších zajímavých materiálů týkajících se výuky či práce na fakultě. Pokud takové máte, ozvěte se prosím Danielu Mikeškovi.

Reprezentace na Českých akademických hrách

Letošní České akademické hry hostí ve dnech 26. června až 1. července Univerzita Pardubice. Bojovat o titul Akademický mistr ČR se bude ve 22 sportovních disciplínách, do bojů samozřejmě zasáhnou i reprezentanti Univerzity Palackého. Jak se k reprezentaci přihlásit? TADY jsou k mání (v souboru PDF) základní informace k účasti na hrách a především přehled garantů sportů, u kterých se můžete přihlašovat. Další podrobnosti ke hrám pak najdete na adrese www.ceskeakademickehry.cz.

Ze studijních záležitostí

Běžné zkoušky, státní zkoušky, přijímací zkoušky… naše fakulta v posledních týdnech žije naplno zkouškovým obdobím, studentům či uchazečům přejeme co nejméně nervů a úspěšné absolvování všech povinností, ideálně na první dobrou.

Těm, kteří by chtěli obhajovat svou závěrečnou práci na přelomu srpna a září, připomínáme, že termín pro její odevzdání je 30. červen. Deadline pro přihlášku na podzimní termín státních zkoušek je už nyní 31. května.

Ve dnech 29. a 30. června (a podle počtu promujících i 1. července) proběhnou ve Slovanském domě promoce absolventů našich studijních oborů. Absolventy, kteří se nechtějí promocí zúčastnit, prosíme, aby tuto informaci dali do 22. června vědět na studijní oddělení.

Už tento čtvrtek pak proběhnou na právnické fakultě promoce absolventů doktorských studijních programů a budou předány jmenovací dekrety novým docentům. Mezi nimi bude i naše doc. Jana Vašíčková.

Globální fórum pro pedagogiku školní TV

Když už jsme zmínili Janu Vašíčkovou, ta se v minulém týdnu zúčastnila Globálního fóra pro pedagogiku školní TV v turecké Ankaře, kam se sjeli odborníci na tělesnou výchovu z celého světa. Diskutovalo se mimo jiné o tom, zda je program TV propojen s podporou kulturních kompetencí a kdo je vzorem pro žáky nebo zda se využívají zábavné aktivity či se spíše preferuje výkon a učení. Závěry budou publikovány v International Journal of Physical Education.

Cena Wernera von Siemense

Společnost Siemens vyhlásila další ročník soutěže podporující vědu a výzkum u nás, Cenu Wernera von Siemense. O cenu mohou soutěžit autoři a vedoucí diplomových či disertačních prací nebo vědci, vypsáno je také speciální ocenění pro autorky disertačních prací a ocenění za překonání překážek při studiu. Své práce a projekty mohou studenti a akademici posílat do 25. listopadu. Více informací na http://siemens.cz/cenasiemens.

Od jednacích stolů

V úterý 7. června ve 13 hodin zasedne ke svému dalšímu jednání Akademický senát naší fakulty. 

Univerzitní pedagogická komise na svém zasedání v minulém týdnu diskutovala o záměru novely Studijního a zkušebního řádu UP, o chystané podzimní uchazečské kampani univerzity nebo o novinkách týkajících se STAGu.

V Aplikačním centru BALUO se uskutečnila výroční členská schůze České unie školního plavání. Dle slov předsedy unie Ladislava Botka se volba naší fakulty „ukázala tou nejlepší volbou a potvrdila jen nutné spojení teorie a praxe“ a všem, kteří uspořádání schůze umožnili, patří velký dík.

Expedice PřesBar

Studenti aplikovaných pohybových aktivit již brzy vyrazí na druhý ročník Expedice PřesBar, na níž chtějí zprostředkovat cestovatelské zážitky osobám s handicapem a lépe pochopit potřeby, které tito lidé mají, a získat tak cenné zkušenosti pro svou další práci. Informace o expedici najdete na www.expedicepresbar.upol.cz, pokud chcete studenty jakkoliv podpořit, neváhejte se jim ozvat. Přispět můžete mimo jiné i prostřednictvím portálu HitHit.com.

S Větráním k Lanškrounu a na Valašsko

Série pěších výletů Větrání, kterou pořádáme pod hlavičkou Radosti z pohybu, pokračuje o následujících dvou sobotách posledními jarními výšlapy. První povede 4. června k rybníkům u Lanškrouna, druhý pak 11. června do valašských kopců mezi Vsetínem a Vizovicemi. Podrobnější informace na www.radostzpohybu.cz/vetrani.

Máte novinku, která by se v této rubrice mohla objevit? Nebo se vaše pracoviště podílí na zajímavé akci? Dejte vědět! Pište Martinu Višňovi nebo klepejte na prosklené dveře NA213. Uzávěrka je vždy v úterý v 9:00.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew