Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
24.05.2016, 15:37, Stáří: 8 r.

Vedení FTK informuje - 24. 5. 2016

Autor: Martin Višňa

Trocha státnicové radosti, když už nervy opadnou...
Foto: M. Višňa

Napětí na chodbách naší fakulty by se v těchto dnech dalo krájet. Státnice jsou více či méně strašák pro každého. Ono se sice říká, že když nejde o život, tak jde o nic, ale když tady jde o titul… Přejeme tedy všem státnicujícím, ale i ostatním studentům, které čekají v nejbližších dnech zkoušky, co nejméně nervů a úspěch napoprvé. A teď už pojďme na novinky z naší fakulty.

Absolventské setkání UP a 25 let fakulty

Univerzita Palackého si letos připomíná 70 let od svého obnovení, při té příležitosti chystá na dny 9. a 10. září velké setkání svých absolventů, viz www.absolventi.upol.cz. V první den setkání, tedy v pátek 9. září, zároveň oslavíme 25 let naší fakulty. V současnosti se dolaďuje program oslavy, brzy o něm budete informováni. V souvislosti s přípravou prezentací a dalších částí programu bychom však chtěli poprosit vedoucí kateder, případně další zaměstnance, o poskytnutí historických fotografií či dalších zajímavých materiálů týkajících se výuky či práce na fakultě. Pokud takové máte, ozvěte se prosím Danielu Mikeškovi.

Pracovní cesta k řece Sávě

V závěru minulého týdne se vrátila ze slovinsko-chorvatské pracovní cesty delegace ve složení proděkani Iva Dostálová, Martin Kudláček a Svatopluk Horák a vedoucí katedry APA Zbyněk Janečka, která navštívila sportovní fakulty v Lublani a Záhřebu. S představiteli hostitelských organizací jednali o oblastech možné spolupráce, a to nejen co se týče výměny studentů, ale také výměny pedagogických pracovníků nebo možných společných projektů, samozřejmě si také prohlédli prostory a technické vybavení škol. Slovy Martina Kudláčka byla cesta velmi inspirativní.

Přihlášky na doktorské studium

Zájemcům o doktorské studium na naší fakultě připomínáme, že deadline přihlášek se nezadržitelně blíží. Přihlášky přijímáme nejpozději v úterý 31. května. Náležitosti a další potřebné informace najdete zde.

Reprezentace na Českých akademických hrách

Letošní České akademické hry hostí ve dnech 26. června až 1. července Univerzita Pardubice. Bojovat o titul Akademický mistr ČR se bude ve 22 sportovních disciplínách, do bojů samozřejmě zasáhnou i reprezentanti Univerzity Palackého. Jak se k reprezentaci přihlásit? TADY jsou k mání (v souboru PDF) základní informace k účasti na hrách a především přehled garantů sportů, u kterých se můžete přihlašovat. Další podrobnosti ke hrám pak najdete na adrese www.ceskeakademickehry.cz.

Sport Talent otestuje sportovní předpoklady dětí

Aplikační centrum BALUO ve spolupráci s organizací SportAnalytik chystá na sobotu 4. června od 14 hodin veletrh sportovních příležitostí Sport Talent 2016. Na něm mohou rodiče nechat otestovat sportovní predispozice svých ratolestí, na základě výsledků měření bude dětem doporučena vhodná sportovní disciplína. Tuto informaci lze na místě proměnit v registraci u daného sportovního klubu z regionu, které se budou na veletrhu prezentovat. Samozřejmostí jsou také otevřené prostory centra, zájemci si budou moci zalézt na stěně, zaskákat na trampolíně či zajezdit na umělé lyžařské sjezdovce. Vstupné na veletrh je zdarma, pouze testování predispozic je zpoplatněno částkou 550 korun (běžně se platí 950 Kč) a je vyžadována předchozí registrace. Více zde.

Expedice PřesBar

Studenti aplikovaných pohybových aktivit za necelý měsíc vyrazí na druhý ročník Expedice PřesBar, na níž chtějí jednak zprostředkovat cestovatelské zážitky osobám s handicapem a jednak lépe pochopit potřeby, které tito lidé mají, a získat tak cenné zkušenosti pro svou další práci. Informace o expedici najdete na www.expedicepresbar.upol.cz, pokud chcete studenty jakkoliv podpořit, neváhejte se jim ozvat. Přispět můžete mimo jiné i prostřednictvím portálu HitHit.com.

Jsme zapojeni v projektu Epischool

Naše fakulta je partnerem projektu polského Instytutu Matki i Dziecka Epischool, jehož cílem je snížení sociálního vyloučení žáků s epilepsií. Garantem projektu u nás je Ferdinand Salonna, český řešitelský tým dále tvoří Jana Vašíčková a Michal Vorlíček. Aktuálně skončila první fáze, během níž se zjišťoval stav znalostí a zkušeností učitelů se žáky s epilepsií. Dotazník vyplnilo 525 učitelů z celé republiky. Na základě zjištěných dat budou tvořeny osvětové tiskoviny a pořádány vzdělávací workshopy a konference.  Projekt financuje program Erasmus+ a Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji.

Krokem hravě po Ostravě

O uplynulém víkendu proběhla akce pro děti zaměřená na osvětu a vzdělávání dětí v oblasti pohybové aktivity a aktivního transportu Krokem hravě po Ostravě. Dvacítka dětí absolvovala přednášku o zdravotních benefitech pohybové aktivity a aktivního transportu vedenou Michalem Vorlíčkem a následně vyrazila na celodenní program v terénu. Večer se pak počty kroků jednotlivců a skupin vyhodnocovaly, přičemž si děti počítaly výsledky samy a hravou formou se tak seznámily se základy statistických operací s kinantropologickými daty.

Na kolo či brusle s Radostí z pohybu

I o zkouškovém můžete pod hlavičkou našeho webu Radost z pohybu vyrazit za trochou sportovního vyžití. Běžecké tréninky Jogito ergo sum se konají každou středu od 18 hodin, start na atletickém stadionu. V sobotu 28. května se pojede na kolech do Šternberka a zpět, tam po cyklostezce, zpět přes Pohořany a Svatý Kopeček. Na pondělí je pak v plánu poslední in-line projížďka Roll UP, tentokrát se na Hejčínských stezkách bude soutěžit o ceny. A pokračují i pěší výlety Větrání, další vandr povede v sobotu 4. června kolem lanškrounských rybníků. Podrobnosti ke všemu najdete na www.radostzpohybu.cz/zazijradost.

Máte novinku, která by se v této rubrice mohla objevit? Nebo se vaše pracoviště podílí na zajímavé akci? Dejte vědět! Pište Martinu Višňovi nebo klepejte na prosklené dveře NA213. Uzávěrka je vždy v úterý v 9:00.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew