Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
20.09.2016, 16:05, Stáří: 8 r.

Vedení FTK informuje - 20. 9. 2016

Autor: Martin Višňa

Fakultní žezlo. Více fotek z imatrikulace najdete na facebook.com/ftkup
Foto: Martin Višňa

Šum na chodbách a v učebnách už má klasické hodnoty, což je nesporný důkaz toho, že zimní semestr je tu v plné síle. Však už máme za sebou kromě řady zápisů i imatrikulaci prezenčních prváků, přivítali jsme i čtyři desítky zahraničních studentů a rozvrh už nyní hrozí (téměř) nezlomnou pravidelností. A do toho se venku pomalu, ale jistě ujímá vlády podzim. Prostě nastává čas zase si ke čtení novinek z fakulty vařit čaj…

Sigmundová a Vorlíček oceněni v Bosně

Mezinárodní federace tělesné výchovy (FIEP) ocenila po profesoru Karlu Frömelovi práci dalšího člena týmu Institutu aktivního životního stylu. Docentka Dagmar Sigmundová si z 11. evropského kongresu FIEP, který se konal minulý týden v bosenské Banja Luce, přivezla ocenění FIEP Thulin Award za zásluhy v oblasti tělesné výchovy v kategorii Mladý výzkumník. Zabodoval i doktorand Michal Vorlíček, jehož prezentace posteru byla zvolena třetí nejlepší na této odborné události. Oběma gratulujeme! Kromě Sigmundové a Vorlíčka se kongresu zúčastnila i docentka Jana Vašíčková, která vystoupila s přednáškou o vztahu žáků a praktikantů k tělesné výchově.

Inspekce v Kazachstánu

Proděkan Svatopluk Horák se jako člen výkonného výboru České asociace univerzitního sportu v minulém týdnu zúčastnil cesty do Almaty v Kazachstánu, kde jsou v plném proudu přípravy na zimní světovou univerziádu. Olympiáda vysokoškoláků v bývalém kazašském hlavním městě proběhne v termínu 29. ledna až 8. února 2017, Českou republiku by na ní mělo reprezentovat na 120 sportovců.

Fakulta plná plaveckých trenérů

Naše fakulta patřila v uplynulých dnech trenérům plavání. Nejprve v pátek probíhaly plavecké oponentury, kde trenéři obhajovali svoji práci, následně o víkendu proběhl zejména v prostorách Aplikačního centra BALUO seminář organizovaný Českým svazem plaveckých sportů, který absolvovalo na 120 trenérů. O možnosti využití našeho centra pro přípravu plavců se zajímal mimo jiné i trenér reprezentantky Simony Baumrtové Jaroslav Jezbera.

Noc vědců v AC BALUO

I letos se připojíme k popularizační akci Noc vědců, která v pátek 30. září úderem 18. hodiny otevře veřejnosti dveře do laboratoří a dalších vědecko-výzkumných pracovišť po celé Evropě. Zájemcům tentokrát otevřeme prostory Aplikačního centra BALUO, kde je připraven pestrý program složený z vybraných diagnostických testů, pohybových aktivit nebo třeba ukázek první pomoci, nebude chybět ani vychytaný fotokoutek. Přehled nabízených aktivit nejen za naši fakultu najdete na www.nocvedcu.upol.cz.

Kurz laické první pomoci

Celou řadu kurzů nabízí již na svých stránkách Aplikační centrum BALUO, mezi nimi také kurz laické první pomoci. Na něm se účastníci naučí poskytnout první pomoc v situacích ohrožujících život, přičemž zažijí krizovou situaci nanečisto a poradí si s ní pod vedením zkušených instruktorů. Kurz začne na počátku října, registrovat se můžete na info@acbaluo.cz. Další informace na www.acbaluo.cz.

Hlasujte pro AC BALUO ve Stavbě roku 2016!

Aplikační centrum BALUO je nominováno v hlasování veřejnosti ankety Stavba roku 2016. Hlasovat pro něj je možné ZDE, a to až do 13. října.

Studijní záležitosti

Imatrikulace prváků: Zatímco studenti prezenční formy studia již mají složení imatrikulačního slibu za sebou, posluchače kombinované formy a doktorského studia tento slavnostní akt teprve čeká. Imatrikulováni budou v pátek 7. října od 14 hodin v aule NA 401.

Zápis předmětů: Zápis předmětů pro zimní semestr ve STAGu je možný do neděle 25. září 2016.

Angličtina pro zaměstnance

Zaměstnanci fakulty mohou opět využít možnosti zdokonalit svoji angličtinu. Již tento pátek ráno začíná výuka pro akademiky s Liborem Prágerem z filozofické fakulty, neakademičtí pracovníci mohou absolvovat výuku s Terezou Kučerovou. Tu také mohou požádat o konzultaci ti, kteří si nejsou jistí svou jazykovou úrovní.

Cvičení zaměstnanců

Se začátkem semestru se opět rozbíhá pravidelné cvičení pilates pro zaměstnance fakulty, první se uskuteční již tuto středu od 14:45 v tělocvičně NA 230.

Den bez aut

Dnem bez aut vyvrcholí tento čtvrtek projekt Čistá Olomouc, na němž se podíleli i někteří naši studenti. Na parkovišti u OC Šantovka se budou v době od 10 do 20 hodin mimo jiné prezentovat aktivity vedoucí k čisté mobilitě, nebude chybět ani stánek Radost z pohybu, na němž se zájemci dozví o aktivitách týmu webu Radost z pohybu nebo Centra APA nebo třeba o nabídce kurzů AC BALUO. Více o Dni bez aut zde.

Pěší turistika s Radostí z pohybu

Na začátku října se vrátí do terénu série pěších výletů Větrání chystaná pod hlavičkou našeho webu Radost z pohybu. V sobotu 8. října přivítají příznivci nenáročné turistiky nový akademický rok a také nový akademický ročník Větrání táborákem na Velkém Kosíři, následovat pak budou tu kratší, tu delší výpravy do Račího údolí, do Štramberka nebo do Města Libavé. Všichni jsou zváni. Podrobnosti budou postupně k mání na www.radostzpohybu.cz/vetrani.

Avíza na závěr

Den sportu UP: Na státní svátek 28. září připravuje Akademik sport centrum den plný sportu pro zaměstnance Univerzity Palackého a jejich rodiny.

Filozofie sportu: V termínu 13. a 14. října se na naší fakultě uskuteční 5th Czech Philosophy of Sport Conference, hostem bude mimo jiné Pete Allison z Pennsylvania State University.

Aktivní v každém věku: Jedenáctý ročník odborného semináře zaměřeného na aplikované pohybové aktivity seniorů se uskuteční ve středu 26. října na ZŠ a MŠ Svatoplukova v Řepčíně. Více na www.aktivnivkazdemveku.upol.cz.

 

Máte novinku, která by se v této rubrice mohla objevit? Nebo se vaše pracoviště podílí na zajímavé akci? Dejte vědět! Pište Martinu Višňovi nebo klepejte na prosklené dveře NA213. Uzávěrka je vždy v úterý v 9:00.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew