Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
15.09.2015, 12:37, Stáří: 9 r.

Vedení FTK informuje – 14. 9. 2015

Autor: Martin Višňa

Ministryně Marksová během setkání s rodiči na naší fakultě. Foto: M: Višňa

Týden se s týdnem sešel a je tu další várka aktualit z naší fakulty. Jen krátce takto v úvodu zmíníme zápisy prváků, které v těchto dnech vrcholí, nebo středeční přijímačky na doktorské studium, po nichž již bude jasné, kolik nových doktorandů bude na fakultě působit, a pojďme na „větší“ novinky.  Příjemné čtení.

Zahájení akademického roku

Přestože někteří studenti již absolvovali první výuku a další jsou na úvodních kurzech, oficiálně zahájíme zimní semestr akademického roku 2015/2016 v pondělí 21. září. Dopoledne budou do akademické obce naší fakulty slavnostně přijati studenti prvních ročníků prezenčního studia. Imatrikulace se koná od 10 hodin ve Slovanském domě (ul. Legionářská, mezi zimním stadionem a plaveckým bazénem), studenti se na místo dostaví již na 9 hodin ve společenském oděvu.

Odpoledne pak od 14 hodin proběhne v aule NA401 setkání akademické obce fakulty, na němž se studenti a zaměstnanci dozví o všem podstatném, co se na fakultě událo v uplynulých měsících a co nás čeká v měsících následujících. Z důvodu konání imatrikulace a setkání akademické obce je v pondělí 21. září zrušena výuka.  

Pro doplnění: studenti kombinovaného studia budou imatrikulováni v pátek 2. října v aule NA401.

České akademické hry

V minulém týdnu naše fakulta jménem Univerzity Palackého organizovala 14. ročník Českých akademických her. Na dvaadvacet sportů bylo přihlášeno přes 1400 studentů ze tří desítek vysokých škol napříč Českou republikou. Naši reprezentanti si mezi nimi vedli velmi dobře: zlaté medaile vybojovaly házenkářky, florbalistky, volejbalistky, ploutvové plavkyně nebo běžkyně Andrea Holleyová, další cenné kovy přidali například plavec Michal Rubáček, Marek Talpa v bowlingu nebo stříbrní fotbalisté. Fotografie z her si můžete prohlédnout na Facebooku, postupně jsou doplňovány spolu s podrobnými výsledky též na webu her www.ceskeakademickehry.cz.

Ministryně práce na konferenci rané péče

Kromě akademických her žila naše fakulta v minulém týdnu též 4. Konferencí pracovníků v rané péči v ČR, na níž se organizačně podílela katedra aplikovaných pohybových aktivit. Významným hostem konference byla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Ministryně se setkala s rodiči, kteří služeb Společnosti pro ranou péči využívají, debatovala s nimi o jejich problémech a přislíbila pomoc při jejich řešení.

Fakulta má defibrilátor

Na vrátnici děkanátu je v případě potřeby umístěn automatizovaný externí defibrilátor (zkráceně AED), přístroj první pomoci určený k léčbě náhlé srdeční zástavy. Vrátní prošli v uplynulých dnech školením v jeho používání, školení pro další pracovníky se plánuje v souvislosti s otevřením aplikačního centra BALUO. Bližší informace se včas dozvíte.

Návštěva z Vietnamu

Tento pátek poctí naši fakultu návštěvou delegace z vietnamské Ton Duc Thang University v čele s Phan Dao, ředitelem Centra pro evropskou spolupráci. Při společných jednáních budou probrány možnosti spolupráce v oblasti postgraduálního studia vietnamských studentů na naší fakultě či návrhy spolupráce při výzkumu.

Noc vědců již příští pátek

Naše fakulta se v pátek 25. září zapojí do již tradiční popularizační akce Noc vědců. S úderem 18. hodiny otevřeme dveře našich pracovišť veřejnosti, zájemci tak budou moci poznat, čím se zabývá fyzioterapie, vyzkoušejí si simulátor zátěže v měnící se nadmořské výšce nebo nejrůznější aplikované pohybové aktivity, dozví se zajímavosti z oblasti výživového poradenství a díky komentovaným prohlídkám také poznají, co se skrývá za dosud tajemným spojením aplikační centrum BALUO. Sledujte událost na Facebooku

Cvičení zaměstnanců

Pravidelné středeční cvičení pilates pro zaměstnance bude zahájeno 30. září – v 15 hod. v tělocvičně NA230. Všichni zájemci jsou srdečně zváni.

Sbírka hraček pro děti uprchlíků

Univerzita Palackého ve spolupráci s Charitou Olomouc vyhlásila v souvislosti s uprchlickou krizí časově neomezenou veřejnou sbírku hraček a her. Dary můžete nosit do UPointu na Horním náměstí. Více na Žurnálu.

Aktivity fakulty v Bruselu

Česká republika byla v minulém týdnu prezentována jako sportovní národ na Evropském týdnu sportu v Bruselu. V přehlídce aktivit, které u nás nejrůznější organizace či samosprávy připravují, přitom díky oslovení prorektorkou Ivanou Obornou nechyběly ani ty spojené s naší fakultou – formou letáčků byl prezentován portál Radost z pohybu a výlety Větrání, systém Indares.com nebo Centrum APA a jeho služby.

Den pro rodiny

Fakulta se o uplynulém víkendu prezentovala také na Dnu pro rodiny, který se konal na Horním náměstí v rámci Dnů evropského dědictví. Na našem stánku si zájemci mohli vyzkoušet cvičení s flexibarem nebo brýle s různými simulacemi zrakového postižení, otestovat si jemnou motoriku nebo zodpovědět otázky týkající se pohybu. 

Podzimní část Větrání

Turistická série Větrání portálu Radost z pohybu bude pokračovat i v novém akademickém roce, a to hned ve dvojí verzi. Na každé říjnové úterý jsou připraveny odpolední poznávací procházky Olomoucí určené zejména pro studenty prvních ročníků. Klasické výlety pak zahájí v sobotu 17. října výstup na Velký Kosíř, další sobotní výlety budou následovat v průběhu října a listopadu co čtrnáct dní. Termíny najdete na Facebooku Radosti z pohybu

 

Máte novinku, která by se v této rubrice mohla objevit? Nebo se vaše pracoviště podílí na zajímavé akci? Dejte vědět! Pište Martinu Višňovi nebo klepejte na prosklené dveře NA213. Uzávěrka je vždy v úterý v 9:00.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew