Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
15.06.2015, 12:13, Stáří: 9 r.

Vědeckotechnický park Univerzity Palackého se rozrostl, otevírá možnosti dalším podnikatelům

Autor: OK

Olomouc (15. června 2015) – Kanceláře, prostory pro podnikání i specializovanou laboratoř pro vývoj nových léků nabídne podnikatelům nová budova Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého (VTP UP) v Olomouci, jejíž slavnostní otevření se uskuteční ve čtvrtek 18. června v 11:00. Výstavba objektu za 50 milionů korun je reakcí na zvyšující se poptávku po službách pracoviště, které tvoří most mezi akademickou a komerční sférou a přispívá k hospodářskému rozvoji regionu.

Vědeckotechnický park motivuje a inspiruje lidi k podnikání a pomáhá jim při rozjezdu firmy například odbornými konzultacemi či pronájmy prostor v podnikatelském inkubátoru. Klienti mohou také za výhodných podmínek využít know-how a přístroje univerzity. „Zájem o prostory byl velký a kapacita našich dvou budov se naplnila. Proto jsme postavili nový blok, abychom mohli poptávku uspokojit,“ uvedl ředitel VTP UP Jiří Herinek. Vybudování specializované laboratoře s čistými prostory pro výzkum nových léků podle něj již například přimělo významnou farmaceutickou firmu k tomu, že v Olomouci založí svou pobočku, jedinou v Česku.

Přínos i pro univerzitní projekty

Využití podnikatelského inkubátoru ale bude mnohem širší. „Na univerzitě jsme rozjeli několik projektů, které ověřují uplatnění vědecko-výzkumných výsledků v praxi. Před dokončením jsou například technologie na rozpoznání falzifikátů potravin, léků či kosmetiky nebo na tvorbu interaktivních 3D pomůcek, díky nimž budou moci zrakově postižení lidé poznávat své okolí. Tyto technologie se mohou rozvíjet právě v novém bloku,“ řekl vedoucí oddělení transferu technologií VTP UP Petr Kubečka. Pro podnikatele je na ploše 1337 metrů čtverečních připraveno k pronájmu 26 kanceláří a 22 laboratoří.

Další novinku plánuje VTP UP na podzim, kdy otevře dvě nová specializovaná centra – pracoviště pro numerické modelování proudění a pevnostní výpočty a pracoviště pro stavbu těles z kovových slitin a plastu (3D tisk). „Nabídneme tak firmám z Olomouckého kraje služby, o něž je zájem, a další možnost jak spolupracovat s univerzitou,“ doplnil Herinek.

Podnikatelé ocení i příjemné prostředí

Začínajícím podnikatelům slouží i UP Business Club, který má v současné době přes 100 členů. VTP UP pro ně pořádá semináře, diskuze s nejzajímavějšími lidmi z byznysu i networkingové akce. „Například na konferenci UP Business Camp 2014 se nám podařilo do Olomouce přivést nestora českého managementu Jiřího Plamínka, nejznámějšího bojovníka proti prokrastinaci v Česku Petra Ludwiga nebo Aleše Michla, poradce ministra financí. Na letošním Business Campu v říjnu opět zazáří známé osobnosti,“ prozradila event manažerka Kristýna Machačová.

Podle ní klienti oceňují i zajímavé prostory. „U nás si mohou zajít i do relax room, místnosti s kulečníkem, fotbálkem, šipkami a sedacími vaky. Mohou tam relaxovat, ale třeba i diskutovat a vést porady,“ doplnila Machačová.

Nejzajímavější projekty se snaží „vystřelit“ UP Business Catapult. Program spojuje výhodný pronájem prostor a poradenské služby. „Náš produkt Znalomat.cz by jen stěží vznikl bez podpory Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého. Dostalo se nám potřebné motivace, finančního nakopnutí přes Business Catapult. Získali jsme i cenné rady a důležité kontakty. Je to opravu místo, kde mají nápady větší šanci vyrůst v konkrétní projekty,“ potvrdil zakladatel Znalomat.cz Robert Dresler.

Nový blok vznikl díky podpoře projektu VTP UP: Podnikatelský inkubátor 2 z Operačního programu Podnikání a inovace. „Nabídkou pronájmů prostor pro inovativní firmy a specializovanými službami přispívá Vědeckotechnický park k růstu ekonomické úrovně Olomouckého kraje a podporuje podnikavost. Ve 48 firmách, které v něm sídlí, pracuje více jak stovka zaměstnanců,“ uzavřel prorektor pro transfer technologií Miroslav Mašláň.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew