Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
20.03.2014, 12:49, Stáří: 10 r.

Vědec, který vystupoval ve švédském parlamentu, získá čestný akademický titul

Autor: Lenka Skácelíková

(Olomouc, 20. března 2014) Čestný titul Univerzity Palackého doctor honoris causa získá na návrh Vědecké rady Přírodovědecké fakulty UP a z rozhodnutí Vědecké rady Univerzity Palackého prof. Göran Sandberg za dlouholetou vědeckou spolupráci a podíl na rozvoji pracovišť PřF UP. Host ze švédské Umeå University převezme čestný doktorát ve středu 26. března 2014 v 10 hodin v Arcibiskupském paláci v Olomouci. O den později, ve čtvrtek 27. března, se prof. Sandberg zúčastní konference s názvem Auxin and cytokinin minisymposium, která se uskuteční v areálu Biologického centra PřF UP v Olomouci-Holici.

Prof. Göran Sandberg je významnou osobností na poli experimentální biologie rostlin a příbuzných oborů. Působí na katedře fyziologie rostlin Umeå univerzity. Výzkum směřuje do lesnických biotechnologií. Výstupy základního výzkumu pak nacházejí uplatnění ve dřevozpracujícím a papírenském průmyslu. Významně se podílel na zmapování kompletní genetické informace topolu chlupatoplodého. Jde o první popsaný genom stromu na světě.

Dlouhá léta spolupracoval s olomouckými přírodovědci a finančně podporoval jejich dlouhodobé stáže ve Švédsku. „Profesor Sandberg spolupracuje s našimi pracovišti už od roku 1997. V průběhu patnácti let umožnil deseti studentům a zaměstnancům přírodovědecké fakulty pracovat ve svém týmu, podstatnou část těchto dlouhodobých stáží financoval,“ uvedl doc. Petr Tarkowski z Katedry biochemie PřF UP, jenž návrh na udělení čestného doktorátu podal. „Výrazně napomohl profesnímu růstu několika zaměstnanců naší fakulty. Jeho charakterové vlastnosti a manažerské schopnosti inspirovaly mnohé z nás. Předal nám své zkušenosti s budováním vědecko-výzkumného centra, které jsme zúročili při přípravě projektu C. R. Haná,“ doplnil Tarkowski.

Peníze bankéřů pomáhají vědě

Prof. Sandberg založil a vedl Umeå Plant Science Centre. V současné době je výkonným ředitelem švédské větve Wallenbergovy nadace (tj. celosvětová síť nadací, která podporuje rozvoj vědy ze soukromých finančních zdrojů bankéřů). „Jde o výjimečnou osobnost. Osobně si cením jeho ochoty pomáhat ve vlastní vědecké práci, ale i v osobním životě svých podřízených. Prof. Sandberg může být vzorem pro jednání se studenty, spolupracovníky i zahraničními kolegy. Je inspirací ve způsobu prezentace vědeckých výsledků a vlastních vědeckých úspěchů. Dovede srozumitelně přiblížit předměty a cíle vědeckého zkoumání i široké laické veřejnosti. Ne náhodou byl poradcem ministra vědy a vyššího vzdělávání. Díky svým mimořádným komunikačním schopnostem, vědecké úspěšnosti a vysoké osobnostní integritě vystupoval několikrát také ve švédském parlamentu,“ dodal Tarkowski.

Göran Sandberg

  • švédský botanik
  • narodil se 14. června 1955 v Umeå ve Švédsku
  • vystudoval chemii a botaniku na Umeå University, doktorát v oboru fyziologie získal na Švédské univerzitě zemědělských věd; od r. 1989 je profesorem na téže univerzitě
  • díky intenzivní spolupráci Umeå Plant Science Centre a PřF UP vzniklo více než dvacet původních vědeckých prací publikovaných v prestižních vědeckých časopisech (Cell, Nature, Plant Cell, Analytic Chemistry…)
  • v roce 2005 se stal členem Akademie věd
  • pět let (2005–2010) působil jako rektor na Umeå University
  • od r. 2010 je výkonným ředitelem Wallenbergovy nadace; spravuje Knut a Alice Wallenberg nadaci ve Švédsku
  • zasedá ve Švédské královské akademii v panelu biosciences
  • publikoval nejméně 200 vědeckých prací, které jsou v odborné literatuře hojně citované
  • je autorem nebo spoluautorem více než 25 patentů
  • žije v Kungsholmen, je ženatý a má pět dětí
  • zajímá se o hokej, fotbal a volejbal

Zprávu připravila Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew