Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
04.03.2013, 10:48, Stáří: 11 r.

Vědci poprvé popsali podnebí Olomouce

Autor: Martina Šaradínová

(Olomouc, 4. března 2013) Olomouc se konečně dočkala odborného popisu svého klimatu. Pořídili ho vědci z Katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého ve spolupráci s odborníky z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Výsledky bádání shrnuli v knize Podnebí Olomouce. Odpovídá například i na otázky, které části města jsou teplejší, kde lze počítat s kvalitnějším ovzduším či vyššími srážkami.

Odborníci se problematikou zabývali v rámci projektu Grantové agentury ČR. „Projekt byl jedinečný, neboť v tuzemsku se na rozdíl od zahraničí daná problematika takto detailně zatím nezkoumala, i když zájem o tyto informace je. Hlavním smyslem bylo popsat specifika městského klimatu a srovnání s příměstskými lokalitami,“ uvedl Miroslav Vysoudil z katedry geografie. Bádání se prováděla také v Brně, které se může pochlubit obdobnou publikací.

Vznikla síť měřicích stanic

Prvním problémem byl nedostatek informací pro obdobný výzkum. Vědci proto v roce 2009 vybudovali vlastní síť měřicích stanic, takzvanou Metropolotní staniční síť Olomouc, kterou ale mohou využívat i pracovníci veřejné správy a data odebírá i Český hydrometeorologický ústav v Ostravě. Páteř sítě tvoří osm plně automatických stanic a doplňková měření se provádí i na dalších místech. Celkem v 15 lokalitách se měří dosud.

„Zjišťovali jsme, jakým způsobem se v částech města a okolí liší režim hlavních meteorologických prvků. Prováděli jsme také mobilní měření a na vybraných místech i pozemní termální monitoring. Zaměřili jsme se na režim teploty vzduchu, vlhkosti, rychlosti a síly větru, množství slunečního záření, atmosférických srážek i teploty půdy,“ popsal výzkum Vysoudil.

Teplo je kromě centra i na Svatém Kopečku, chladno v Chválkovicích

Odborníci potvrdili, že ve městě existují místa, která jsou výrazně teplejší, místa s vyššími srážkovými úhrny i lokality s častým výskytem teplotních inverzí, a tím i horší kvalitou ovzduší. „Velká nákupní a logistická centra s rozsáhlými parkovišti na okrajích města jsou lokalitami, kde jsou teploty vzduchu vyšší než v okolí. Z vyšších teplot, než jaké jsou v přilehlých místních částech, se mohou často těšit obyvatelé Svatého Kopečka. Kvalita ovzduší je tam lepší než přímo v centru města, totéž platí i pro Křelov, Tabulový vrch či Neředín v okolí letiště. Rozdíl teplot v rámci města může být až kolem čtyř stupňů Celsia,“ uvedl Vysoudil.

Výzkumníky naopak překvapilo zjištění, že území od Chválkovic po Lazce je velmi chladné a vlhké, s častými teplotními inverzemi. Obdobné je to i na Nových Sadech. Chladnější je i Řepčín a Lazce, z příměstských území pak okolí Chomoutova či Horky nad Moravou, a to díky přítomností vodních toků i výběžků lužního lesa. S možností vyšších srážek musejí častěji počítat obyvatelé okrajových částí města a předměstí, například v Bystročicích, Hlubočkách či u neředínského letiště. „V rámci středně velkých měst je podnebí v Olomouci pro rozhodující část obyvatelstva příznivé, lze hovořit o určitém komfortu,“ uzavřel Vysoudil.

Obdobné informace o podnebí krajského města dlouhodobě chyběly. Město nebylo prioritou pro odborná pracoviště, která meteorologická měření zajišťují. Stranou zájmu stála problematika i mezi klimatology a geografy. Součástí publikace je proto i rozbor dohledatelných historických dat, který může sloužit pro dlouhodobější popis a srovnání kolísání klimatu s jinými městy na Moravě, případně České republiky. Výsledky bádání mohou využít nejen vědci, studenti či učitelé. Podkladem mohou být například i pro práci řady institucí, zajímavosti určitě zaujmou i laiky.

Zprávu zpracovala Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew