Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
06.10.2014, 10:26, Stáří: 10 r.

V science muzeu panuje opět stavební ruch. Univerzita Palackého už ví, kdo dostaví Pevnost poznání

Autor: OK

Olomouc (6. října 2014) – Science muzeum Pevnost poznání, které od roku 2012 vzniká v areálu Korunní pevnůstky v centru Olomouce, dostaví firma VW WACHAL, a.s., z Kroměříže. Tato společnost vyhrála výběrové řízení na zhotovitele stavby, kterého Univerzita Palackého hledala od dubna letošního roku. A to z toho důvodu, že se původní stavební firma, ostravský O.K.D.C. mont, dostala do insolvence a rekonstrukci nedokončila.

Stavebníci začali pracovat minulý měsíc a skončit by měli v polovině ledna. Před sebou mají ještě velký kus práce. Musí dodělat hrubé instalace veškerých rozvodů, podlahy, sádrokartony jednotlivých místností, skleněné příčky, výtahovou šachtu, schodiště nebo fasádu. Za stavbu byly proinvestovány již zhruba 54 miliony korun, více než polovina této částky ještě zbývá.

Některé práce předchozí firmy nebyly provedeny kvalitně, proto se musí některé věci v rámci dostavby opravit a předělat. Náklady na rekonstrukci se proto mírně navýšily. Nový stavitel to nemá lehké, ale věříme ve zdárné dokončení stavby,“ řekla stavební specialistka a tajemnice přírodovědecké fakulty Jana Zimová a doplnila, že s kolegy jsou v tuto chvíli mírní optimisté, ale nesmějí usnout na vavřínech.

Začátkem prosince začne montáž nábytku a instalace větších exponátů. Práce budou náročné na koordinaci a na stavbě bude velice živo. Budou se tam totiž potkávat jednotlivé profese, a to nejen stavebníci, řemeslníci, technici, ale také tvůrci originálních exponátů. „Jsme rádi, že můžeme pokračovat v tvorbě interaktivního centra, ve kterém budeme popularizovat vědu a techniku a přinášet lidem odpovědi na otázky, které je zajímají,“ řekla koordinátorka projektu a vedoucí centra popularizace vědy a výzkumu přírodovědecké fakulty Blanka Krausová. Během výběrového řízení na nového dodavatele přípravný tým projektu nezahálel. Odborníci intenzivně pracovali na jednotlivých exponátech a technickém zázemí muzea a tvořili např. obří model oka, mozku, model čističky odpadních vod a přečerpávací elektrárny, koryto řeky, planetární váhu nebo světelnou harfu.

Pevnost poznání se stane prvním centrem popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě. Vzniká v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace 2007–2013. Veřejnost se do něj poprvé podívá na začátku příštího roku, kdy by měl být zahájen pilotní provoz.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew