Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
09.09.2016, 20:24, Stáří: 8 r.

V parčíku za fakultou nově roste Strom absolventů

Autor: Martina Šaradínová

Vysazení Stromu absolventů bylo kolektivním dílem, zapojili se zaměstnanci i absolventi.
Foto: Martina Šaradínová

Absolventi přírodovědecké fakulty mají ode dneška svůj strom. Lípu malolistou vysadili v parčíku za fakultou nejen zástupci současného i minulého vedení fakulty, ale po rýči sáhli i mnozí absolventi. Strom může sloužit i jako kulisa na fotografiích, které si bývalí studenti budou pořizovat třeba jako vzpomínku na promoce, absolventské setkání či zlaté a stříbrné promoce.

„Jedná se o lípu malolistou, která bude medonosná, takže krásně pokvete a bude hezky vonět. Doroste do výšky až 12 metrů a stejně široká bude i koruna. Ale toho se dočkáme za několik desítek let,“ řekla Lenka Kubáčová z provozu zeleně. Zatím má stromek zhruba osm až deset let. Jedná se o tradiční strom, který je ve střední Evropě jako doma. O vysazení se postarali proděkani fakulty, bývalý děkan Juraj Ševčík, ale ruku k dílu přiložili i další zaměstnanci fakulty a absolventi.

„Zasazení Stromu absolventů se mi líbí velice. Domnívám se, že je to odkaz pro další generace. Stromy mám moc ráda a také je maluji. Přivedla jsem sem i svoji vnučku, která má ráda chemii, a třeba tu bude jednou i studovat. Dala si ke kořenům „poklad“ v podobě mince. Až sem jednou třeba bude chodit s vlastními vnoučaty, může jim o tom vyprávět,“ uvedla Jitka Brůnová, která na přírodovědecké fakultě absolvovala obor Matematika-chemie.

Vysazení stromu bylo jedním z bodů programu úvodního dne Absolventského setkání UP. Na fakultu dorazily stovky bývalých studentů, kteří hojně využívali možnosti projít si vnitřní prostory, zavítat do některých laboratoří nebo se vydat až na střechu objektu a rozhlédnout se po okolí. Prohlídky uspořádala i vědecká centra v Holici. Program pokračuje i v sobotu, kdy se uskuteční mimo jiné stříbrná promoce.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew