Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
04.02.2015, 14:41, Stáří: 9 r.

V Olomouci se spojili akademici s komerční firmou. Projekt OLGEN otevírá nové možnosti v biomedicíně

Autor: OK

Olomouc (4. února 2015) Další rozvoj biomedicíny, a zejména přístupů umožňujících připravit pacientům léčbu „na míru“ si klade za cíl projekt OLGEN, který dnes slavnostně odstartoval v Olomouci. Je výsledkem v tuzemsku ojedinělé spolupráce mezi Lékařskou fakultou Univerzity Palackého (LF UP), Fakultou elektrotechniky a informatiky VŠB – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) a akciové společnosti Institute of Applied Biotechnologies. Partneři se zaměří zejména na roli imunitního systému a imunogenetiky u nemocí pohybového aparátu, plicních chorob či hematologických zhoubných nádorů.

Ačkoliv se již dlouho ví, že imunitní systém hraje klíčovou roli ve zdraví i nemoci, teprve současné moderní technologie umožňují vyšetřovat rozdíly v imunitě mezi jedinci, které jsou zodpovědné za komplikace, různou léčebnou odpověď a odlišnou prognózu. Právě hledání těchto individuálních rozdílů – na imunogenetické i buněčné úrovni – bude hlavní náplní projektu, který vzniká při ústavu imunologie,“ uvedla vedoucí projektu Eva Kriegová. Cílem vědců bude příprava analýz a standardních operačních postupů, které povedou ke sjednocení diagnostických, terapeutických a prognostických přístupů, včetně výroby diagnostik umožňujících rozvoj personalizované medicíny.

Průkopnická spolupráce akademiků a soukromé firmy

Projekt se připravoval téměř rok, a to s plnou podporou vedení fakulty. Spolupráce mezi privátním sektorem a akademickou sférou se nerodí snadno. Věříme ale, že tento projekt bude dokladem toho, že tato vzájemně prospěšná spolupráce může fungovat,“ řekl děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

Pro IAB má partnerství s akademiky strategický význam. „Po otevření laboratoří v Olomouci v roce 2014 je to další významný krok na cestě k tomu, abychom se stali významným centrem aplikovaného výzkumu a vývoje v oblasti molekulárních a buněčných technologií. Spolupráce v tomto projektu nám otevírá zcela nové a unikátní příležitosti pro rozšíření našich technologických nástrojů pro zcela nové aplikace,“ objasnil Josef Fišer z IAB.

Významnou roli budou hrát informatici

Klinické uplatnění personalizované medicíny vyžaduje současný rozvoj moderních analytických a informatických přístupů. Navázání spolupráce mezi imunology a kliniky olomoucké medicíny a informatiky z VŠB-TUO tak bylo dalším zcela přirozeným krokem. „Na straně lékařské fakulty máme k dispozici špičkové klinické a laboratorní odborníky, ale i nejmodernější přístrojové vybavení umožňující genetické a buněčné analýzy. Na druhé straně využíváme znalostí informatiků a zázemí národního superpočítačového centra IT4Innovations v Ostravě,“ objasnil proděkan pro vědu a výzkum lékařské fakulty Tomáš Papajík.

S rozvojem personalizované medicíny a nových velkokapacitních technik v biomedicíně rostou požadavky na specialisty, kteří umí získaná „velká“ data zpracovat a vyhodnotit. Takových odborníků je velký nedostatek. „Proto společně připravujeme k akreditaci nový doktorandský studijní obor. Pouze tým odborníků z oblasti biomedicíny, biologie a informatiky z obou univerzit a propojení jejich infrastruktur zaručí přípravu kvalitních bioinformatiků, kteří budou schopni řešit reálná biomedicínská zadání,“ sdělil děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO Václav Snášel.

Přínos multidisciplinární spolupráce pro pacienty

V současné době se do projektu zapojilo více než 30 odborníků – biologů, lékařů a informatiků. Projekt je otevřený pro další zájemce o spolupráci a bude přínosný i pro pacienty Fakultní nemocnice Olomouc. „Očekáváme, že moderní imunogenetické analýzy umožní již brzy odhalit pacienty s různou mírou pravděpodobnosti vzniku či progrese osteoartrózy, případně s odlišnou odpovědí na konkrétní použitou léčebnou metodu, včetně kloubních náhrad. Zatím si ani neumíme představit, co by to znamenalo pro naše pacienty i pro celou společnost,“ řekl přednosta Ortopedické kliniky Jiří Gallo.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew