Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
19.06.2014, 08:03, Stáří: 10 r.

V Olomouci proběhne největší vědecký jarmark na Moravě

Olomouc (18. června 2014) – Chemické pokusy, rýžování zlata, matematickou kavárnu a řadu dalších zábavných pohledů na vědu nabídne Veletrh vědy a výzkumu, který univerzita pořádá v pátek a sobotu 20. a 21. června. Do největší populárně-vědecké akce na Moravě se zapojí všech osm fakult. Hlavním tématem bude vesmír a jiné světy.

„I ve třináctém roce veletrhu se chceme představit jako instituce, která dokáže komunikovat se svým okolím a není uzavřena jen pro studium nebo pro vědce, které veřejnost může vnímat jako podivíny,“ řekl hlavní řešitel projektu Roman Kubínek.

Veletrh vědy a výzkumu je součástí projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny. „Snažíme se veřejnosti ukázat, že na univerzitě dokážeme řešit řadu zajímavých vědeckých problémů, které mají základy již ve výuce na školách,“ dodal Kubínek.

Univerzita dává vědě prostor

Návštěvníci veletrhu, který proběhne letos poprvé v areálu Korunní pevnůstky Olomouc a na ulici 17. listopadu, budou mít možnost poznat prostřednictvím zábavných interaktivních experimentů, exponátů a soutěží různé aspekty každodenního využití vědy a jejích poznatků. Těšit se mohou mimo jiné na fyziku v kuchyni, roboty či laserovou laboratoř. Humanitní obory zastoupí například Konfuciova akademie, výroba netradičních hudebních nástrojů nebo experimentální malba. Celkem je připraveno přes sto interaktivních expozic.

Pro všechny návštěvníky veletrhu bude připravena také soutěž, kdy budou zájemci plnit na jednotlivých stanovištích úkoly, za něž získají razítka a na závěr drobnou sladkou odměnu. „Stačit bude jen si složit origami, spočítat pH půdy nebo si vyzkoušet sportovní vozíky pro handicapované. Chybět nebudou ani populární chemické a fyzikální pokusy, nácvik laické resuscitace či programování s iBotem,“ vypočítává některé aktivity z bohatého programu Eva Jungová, koordinátorka veletrhu.

Na stáncích se představí i střední školy

Organizátoři připravili desítky různých prezentačních stánků, a to nejen těch univerzitních, ale i ze středních škol nebo partnerských institucí. Veřejnosti se představí také například Konfuciova akademie, jazyková škola filozofické fakulty UPlift či centrum ekologický aktivit města Olomouce Sluňákov. Děti jistě ocení i malování na obličej, žonglování, lanové aktivity nebo ukázky sokolnictví. Tématem letošního veletrhu, jenž se poprvé konal v roce 2001 ještě jako Chemický jarmark, je vesmír a jiné světy.

Více informací naleznete na:

www.popup.upol.cz/veletrh2014 nebo www.pevnostpoznani.cz

Zprávu zpracoval Ondřej Martínek, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew