Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
09.01.2015, 14:15, Stáří: 9 r.

V muzeu vědy Pevnost poznání instalují první exponáty

Autor: OK

Olomouc (9. ledna 2014) – Necelé dva měsíce zbývají do otevření prvního centra popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě Pevnosti poznání Univerzity Palackého. V muzeu se proto intenzivně potkávají jednotlivé profese, a to nejen stavebníci, řemes lníci a technici, ale také tvůrci jedinečných exponátů. Práce jsou náročné na koordinaci a v budově je velice rušno.

Autoři exponátu modelu mozku začali s instalací začátkem ledna a postupně skládají jednotlivé díly. Dutý objekt bude mít hloubku pět metrů a příchozí ho najdou ve druhém patře muzea. „Ztemnělý vnitřní prostor bude rozdělený na tři samostatné tematické celky. Velkým lákadlem bude určitě projekce světelné neuronové sítě, která bude umístěna na vnitřní straně klenuté části exponátu. Na tmavém pozadí pak návštěvníci uvidí světelné efekty znázorňující například neurony nebo gliové buňky,“ řekla Ivana Fellnerová z přírodovědecké fakulty. Odborníci chtějí veřejnosti přiblížit také anatomii mozku. A to pomocí speciálních obrazovek, na kterých si návštěvníci zvolí konkrétní lidskou činnost a zobrazí se jim část mozku, která tuto činnost řídí. Mozek bude součástí expozice Rozum v hrsti, která se zabývá základním principem lidského vědění. V této expozici budou například 3D piškvorky, model Enigmy nebo exponáty z oblasti fyziky, které ukáží, jak funguje nakloněná rovina nebo pružina.

Dominantou expozice Světlo a tma bude šestimetrová kopule digitálního planetária, které návštěvníky seznámí s astronomickými jevy a ukáže jim další zajímavé pořady v netradičním prostředí. Velmi atraktivním bude exponát věnovaný realitě kolem nás pro různé vlnové délky, tj. pro viditelné optické záření (světlo), ale i to neviditelné (ultrafialové, tepelné). Lidé nahlédnou také do obřího modelu lidského oka.

Bývalý velký dělostřelecký sklad v areálu Korunní pevnůstky, kde muzeum vzniká, byl vybudován v roce 1857. A je významným dokladem vojenské historie města – součástí barokní pevnosti. Na stavbu od začátku dohlížejí pracovníci Národního památkového ústavu v Olomouci, kteří chtějí, aby byla v co největší míře zachována autenticita této nemovité kulturní památky. Proměna v moderní interaktivní muzeum vědy 21. století je proto v České republice výjimečná.

V části muzea věnované historii se návštěvníci dozvědí, jak žili vojáci v pevnosti  v polovině 18. století. Jednotlivé sekce přiblíží řemesla, oblast zdravotnictví, stavebnictví, balistiky i kartografie. „Armáda měla vždy přístup k nejnovějším vědeckým a technickým výzkumům a poznatkům, které poté zúročovala ve vojenské technice a dalších oborech, které byly pro život vojáků i vlastní boj potřebné, uvedl výtvarník a historik Ondřej Plachký. Chybět nebude simulátor střelby z děla. Tato expozice bude doplněna originálním komiksem z dílny scénáristy Martina Šinkovského (spoluautor námětu seriálu Krysáci) a ilustrátora Petra Nováka (Ticho 762/), který namaloval komiks o českých dějinách.

Pevnost poznání bude víc než interaktivní muzeum, kde se budou návštěvníci všech věkových kategorií zábavnou formou vzdělávat. Naším cílem je vytvořit místo pro setkávání, kam se bude vracet široká veřejnost i studenti a zaměstnanci Univerzity Palackého. Pravidelně zde chceme pořádat popularizační akce včetně tradičního Veletrhu vědy a výzkumu nebo festivalu Academia film Olomouc, řekl ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek.

Právě během jubilejního 50. ročníku AFO otevře slavnostně brány muzea jedna z hvězd světové vědy. První návštěvníci však do centra zavítají ještě před oficiálním zahájením provozu. Na březen jsou do Pevnosti poznání zvány kolektivy základních a středních škol, které s univerzitou dlouhodobě spolupracují.   

Projekt Pevnosti poznání změnil logo, kterým se prezentuje na veřejnosti. Autorem návrhu je grafička Věra Marešová, která stojí za vznikem jednotného vizuálního stylu UP. „Nové logo symbolizuje jednak pevnost, ve které popularizační centrum sídlí, jednak labyrint, princip hledání, zkoumání, jež nás vede k objevování různých cest. Výsledkem je samotné poznaní, pochopení, jak které věci fungují,“ řekla Marešová.

Pokud byste měli zájem o vlastní fotografie a natočení záběrů či rozhovorů, tato možnost bude pouze ve středu 14. ledna od 9.00 hod.

Fotografická dokumentace:

http://www.zurnal.upol.cz/media/pp01.jpg

http://www.zurnal.upol.cz/media/pp02.jpg

http://www.zurnal.upol.cz/media/pevnost_poznani_cele_spektrum.jpg

Autorem fotografií je Robert Mročka.

Autorkou logotypu Věra Marešová.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew