Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
05.03.2015, 10:24, Stáří: 9 r.

Univerzitu Palackého zaplavilo 30 tisíc přihlášek ke studiu

Autor: OK

Olomouc (5. března 2015) Univerzita Palackého v Olomouci (UP) registruje k 3. březnu 2015 celkem 30 072 podaných přihlášek ke studiu v akademickém roce 2015/2016. V žebříčku TOP oborů se na nejvyšších příčkách drží Všeobecné lékařství, Právo a Psychologie. Velký zájem je také o studium Zubního lékařství a Učitelství pro mateřské školy.

Nejvíce přihlášek přišlo na fakulty s širokou škálou oborů, tedy filozofickou a pedagogickou. Každá z nich hlásí téměř osm tisíc přihlášek. V porovnání s loňským rokem přijala vyšší počet přihlášek cyrilometodějská teologická fakulta, lékařská fakulta a fakulta zdravotnických věd.  

Vysoký počet přihlášek ke studiu na Univerzitě Palackého, který se také letos pohybuje okolo třicet tisíc, svědčí o stabilním zájmu o nabízené obory i o atraktivnosti studia na olomoucké univerzitě. Střední školy opouští každý rok nižší počet absolventů, přesto počet podaných přihlášek neklesá. To je pro nás velmi cenné,“ uvedl Vít Zouhar, prorektor pro studium.

Počet přihlášek ještě není konečný. Dosud přicházejí poplatky, se kterými se podané přihlášky párují. V nabídce UP také figurují obory, na něž se lze stále hlásit. Přihlášky ke studiu na cyrilometodějskou teologickou fakultu – týká se studijních oborů Charitativní a sociální práce a Mezinárodní sociální a humanitární práce – lze stále podávat až do konce dubna. Je také pravděpodobné, že u vybraných oborů univerzita vyhlásí druhé kolo. Lhůta pro podávání přihlášek ke studiu v doktorských studijních programech pak končí 31. května 2015.

TOP 10

Pozici nejžádanějšího oboru obsadil jako tradičně obor Všeobecné lékařství na lékařské fakultě, zájem o něj potvrdilo téměř dva a půl tisíce přihlášek. Svou výbornou pozici si udržel obor Právo na právnické fakultě, univerzita eviduje téměř šestnáct stovek zájemců o jeho studium. Mezi další atraktivní obory se už tradičně počítá Psychologie na filozofické fakultě, Zubní lékařství na lékařské fakultě a Učitelství pro mateřské školy na fakultě pedagogické. Silný zájem je letos také o studium oborů Všeobecná sestra a Fyzioterapie, oba v nabídce fakulty zdravotnických věd.   

Na definitivní údaj o celkovém počtu přihlášek si budeme muset počkat až do léta, ale už nyní je jisté, že se podařilo udržet trend z minulých let. Počet přihlášek vnímám jako odraz kvality nabízených oborů v kombinaci s dobrým jménem Univerzity Palackého. Těší mě, že takto zúročujeme dlouhodobý důraz na cílenou práci s uchazeči o studium,“ doplnil Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy.

Počty přihlášek podle fakult

 Fakulta

 Počet přihlášek

 CMTF

 776

 FF

 7 608

 LF

 3 705

 PřF

 4 060

 PdF 

 7 885

 FTK

 2 300

 PF

 2 093

 FZV

 1 645

Nejžádanější obory na UP

 Obor

 Fakulta

 Počet přihlášek

 Všeobecné lékařství

 LF

 2 459

 Právo

 PF

 1 596

 Psychologie

 FF

 1 343

 Zubní lékařství

 LF

 1 231

 Učitelství pro mateřské školy

 PdF

 577

 Všeobecná sestra

 FZV

 507

 Fyzioterapie

 FZV

 506

 Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

 PdF

 497

 Pedagogika – veřejná správa

 PdF

 485

 Právo ve veřejné správě

 PF

 433

 

 

 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew