Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
20.11.2013, 08:42, Stáří: 10 r.

Univerzitní sbor Ateneo pořádá koncert k šedesátinám Jiřího Pavlici

Autor: Lenka Skácelíková

(Olomouc, 19. listopadu 2013) – Smíšený komorní sbor Univerzity Palackého Ateneo zazpívá v neděli 1. prosince 2013 při jedinečné příležitosti životního jubilea Jiřího Pavlici. Koncert s názvem Jiří PAVLICA 60 začne v 17 hodin v Redutě. Na programu je výběr z autorských skladeb Jiřího Pavlici. Vstupenky je možné koupit v předprodeji v Informačním centru v podloubí radnice na Horním náměstí.

„Jiří Pavlica patří mezi nejvýraznější hudební skladatele a interprety současnosti. Lze bez nadsázky říci, že je uznáván doma i v zahraničí. Šedesáté narozeniny jsou jistě významným jubileem hodným pozornosti. Skladby tohoto autora patří ke kmenovému repertoáru sboru prakticky od jeho založení a Ateneo je pravidelně uvádí na svých koncertech. Koncerty k tomuto výročí pořádá např. zlínská Filharmonie B. Martinů, Janáčkova filharmonie Ostrava, Brno, Bratislava atd. Nemohli jsme tuto příležitost nevyužít,“ uvedl sbormistr Atenea a člen katedry hudební výchovy doc. Pavel Režný.

Moravské koledy s cimbálem

Sbormistr vybíral skladby s ohledem na možnosti interpretace sboru a instrumentálního doprovodu. „Finální výběr jsem konzultoval s autorem, který své dílo zná samozřejmě nejlépe. Zazní průřezový výběr z díla Jiřího Pavlici, který obsahuje skladatelovy úpravy moravských koled s doprovodem cimbálové muziky, převážnou část Missy brevis pro sóla, sbor a orchestr stejně jako některé a capellové skladby. Definitivní program bude znám po generální zkoušce s komorním orchestrem,“ řekl Režný.

S Jiřím Pavlicou se Pavel Režný zná od r. 1991, kdy se setkali při natáčení TV pořadu v Ostravě. „V poslední době jsme konzultovali revizi Missy brevis kvůli jejímu novému vydání. Možnosti spolupracovat s tímto autorem si velmi vážím a vysoce si cením jeho přátelství. Bohužel v den konání koncertu Hradišťan účinkuje na 1. adventním koncertu ČT v Praze,“ objasnil sbormistr.

Ateneo UP Olomouc prošlo rozsáhlou generační výměnou. Praktický nácvik proto začal až na začátku semestru. Intenzivní zkoušky probíhaly také na tradičním podzimním soustředění sboru. Na koncert se připravují členové Smíšeného komorního sboru Ateneo UP, ženského pěveckého sboru DUHA z Ostravy a cimbálové muziky Tolar. „Na tomto projektu jsme se domlouvali už loni. S cimbálovou muzikou Tolar mám výborné zkušenosti ze spolupráce na společných koncertech v minulých letech. Původně jsme měli spolupracovat také s orchestrem fakulty umění Ostravské univerzity. Bohužel v předem plánovaném termínu měli smluvní povinnosti v jiném projektu,“ dodal Režný.

Vstupenky v předprodeji

Vstupenky lze pořídit v předprodeji v Informačním centru v podloubí radnice. Cena pro veřejnost je 150 korun, pro akademickou obec 100 korun a studenti si lístek pořídí za 75 korun. První koncert se uskuteční 29. listopadu v Ostravě, druhý pak 1. prosince v Olomouci.

Sbor se na svých zkouškách připravuje také na řadu adventních a vánočních koncertů. Kalendářní rok 2013 zakončí vystoupením ve Vídni na Internationales Adventsingen Wien. V roce 2014 plánuje účast na některém z mezinárodních festivalů v zahraničí.

Členy Smíšeného komorního sboru Ateneo jsou studenti všech fakult UP. Působí v něm i několik absolventů univerzity. V tomto akademickém roce Ateneo připravilo svůj první spot. Vytvořil jej člen sboru a student 2. ročníku filmové vědy Daniel Zezula. Univerzitní sbor Ateneo vznikl v r. 2001 pod záštitou katedry hudební výchovy pedagogické fakulty. Od počátku jej řídí Pavel Režný. Více informací na www.ateneo.upol.cz.

 

Zprávu připravila Lenka Skácelíková, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew