Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
13.04.2015, 11:13, Stáří: 9 r.

Univerzita promění Olomouc v srdce popularizace vědy

Autor: OK

Olomouc (13. dubna 2015) – Univerzita Palackého potvrzuje svůj zásadní podíl na popularizaci vědy v České republice. V rámci jubilejního 50. ročníku festivalu Academia Film Olomouc (AFO) zahájí provoz vlastního progresivního muzea vědy Pevnost poznání a poskytne dějiště pro výjimečnou debatu dvou ikon světové vědy britského biologa Richarda Dawkinse a amerického teoretického fyzika Lawrence M. Krausse.

K inspirativnímu dialogu obou intelektuálních velikánů dojde v rámci světové tour diskuzního projektu Arizonské státní univerzity Origins Dialogue, který tak díky AFO do České republiky zavítá vůbec poprvé. O události spojené s příjezdem takto význačných hostů je enormní divácký zájem, na festival je už v této době akreditovaných více než 3000 návštěvníků. Do soutěžních kategorií letošního ročníku festivalu se navíc přihlásilo neuvěřitelných 530 snímků, přičemž v mezinárodní soutěži bude o hlavní cenu soupeřit 19 filmů a v české pak rovných 16 snímků, stejně jako v soutěži krátkých filmů. Mezi favority letošního ročníku patří např. vítězný snímek prestižního filmového festivalu Life Sciences 2014 Mikrozrození nebo americký dokument Cowspiracy: Klíč k udržitelnosti, jehož oscarový režisér Darren Aronofsky označuje za „jeden z nejpalčivějších dokumentů současnosti“. Mezi zlaté filmové hřeby festivalu navíc bude patřit i zahajovací snímek s názvem Pidiobři 3D neboli technologicky přelomový počin, který detailně líčí osudy několika malých hlodavců. Speciálně pro AFO jej nadaboval herec Jiří Lábus, jenž také nahrál zdravici pro festivalové diváky. Ceny festivalu budou předány v sobotu 18. dubna od 19:00 v kině Metropol a slavnostním večerem opět provede herec a moderátor Tomáš Hanák.

Ve čtvrtek 16. dubna v 18:00 se během AFO50 uskuteční slavnostní otevření Pevnosti poznání pro zvané hosty, na němž se bude podílet jak rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, tak významný britský biolog a ústřední host festivalu Richard Dawkins. „Pevnost poznání představuje impozantní výsledek několikaleté práce desítek kolegů na Univerzitě Palackého, kteří tomuto projektu věnovali svou energii. Univerzita zachránila nádhernou historickou stavbu, která by jinak zanikla. Dnes v této stavbě otevírá popularizační centrum vědy, které bude sloužit široké veřejnosti i městu Olomouci," dodává rektor univerzity Jaroslav Miller k architektonicky i historicky ojedinělému prostoru z 19. století, který se podařilo úspěšně transformovat díky Evropskému fondu pro regionální rozvoj. Díky Pevnosti poznání má Univerzita Palackého jedinečnou příležitost nadchnout pro vědu celou generaci. Široké veřejnosti můžeme v unikátních prostorách srozumitelně demonstrovat, jak je věda významná pro celou naši společnost,“ dodává Matěj Dostálek, ředitel festivalu AFO a vedoucí Centra popularizace Univerzity Palackého.

Ostrý provoz Pevnosti pro veřejnost odstartuje hned následující den, v pátek 17. dubna od 9:00. Návštěvníci budou mít možnost propátrat veškeré interaktivní expozice dotýkající se přírodních i humanitních věd včetně digitálního planetária. Nádvoří Pevnosti poznání se navíc promění ve vědecké tábořiště, kde v rámci velkorysého doprovodného programu dojde na výkop dinosauřího skeletu nebo vikinský souboj pod dohledem hollywoodských lektorů.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew