Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
14.12.2010, 18:54, Stáří: 14 r.

Univerzita představila další svazek Edice Paměť UP

Autor: -tch-, -map-

Olomoucká Galerie Caesar byla 9. 12. místem slavnostního představení a křtu knihy pamětí s názvem Letopis intelektuála ze zatracené generace. Jde o vzpomínky doc. Josefa Bieberleho, CSc., mj. někdejšího děkana Filozofické fakulty (na snímku vlevo), kterou vydalo Vydavatelství UP jako třetí svazek Edice Paměť UP.

 „V Bieberleho pamětech defiluje řada olomouckých i mimoolomouckých osobností, ale také široké spektrum různých figur či figurek pohybujících se v letech komunistické vlády v akademickém prostředí a na olomoucké kulturní scéně. Josef Bieberle se nevyhýbá ani tak choulostivému tématu, jakým je dodnes spolupráce s komunistickou politickou policií,“uvedl ředitel Archivu UP PhDr. Pavel Urbášek (vpravo), který společně s bývalým kancléřem UP PhDr. Tomášem Hrbkem rukopis redakčně připravil.

 Slavnostního křtu se účastnil mj. také děkan FF UP doc. Jiří Lach, kterého s doc. Josefem Bieberlem pojí profesní zájem o soudobou historii, zkušenost s děkanstvím i s působením v politice. V průběhu rozhovoru, který s oběma protagonisty vedl dr. Urbášek, tak došlo k velmi zajímavé paralele mezi dřívějšími a současnými „rozcestími“ Filozofické fakulty. Na adresu současné ekonomické tíže fakulty a celé univerzity tak v závěru setkání doc. Bieberle poznamenal: „Chce se mi říci, soucítím s vámi. Nerezignujte však, např. na generační spolupráci, která mnohdy a mnohde chybí. V oblastech rozhodnutí na úrovni děkana pak zastávám názor: citlivost a zároveň tvrdost“.

„Edice Paměť UP je financována díky pochopení bývalého rektora UP prof. Lubomíra Dvořáka i současného rektora prof. Miroslava Mašláně. Na univerzitě má své pevné místo,“ řekla prof. Jitka Ulrichová, prorektorka UP.

-tch-, -map- foto –mo-



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew