Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
19.10.2015, 09:57, Stáří: 9 r.

Univerzita pořádá Měsíc čínské kultury. Letos jej věnuje tradiční čínské medicíně a kultuře čaje

Autor: OK

Olomouc (19. října 2015) Už zítra začne na Univerzitě Palackého Měsíc čínské kultury. Tradiční čínská medicína, ukázka masáže, informace o pěstování a zpracování čaje nebo cvičení tchaj-ťi, to vše nabízí program, který pro akademickou obec i Olomoučany připravila Konfuciova akademie.

Za velký úspěch považuje Lucie Laníková, ředitelka Konfuciovy akademie, výstavu o historii tradiční medicíny. Do Olomouce se výstavu podařilo získat díky spolupráci s Konfuciovou akademií tradiční čínské medicíny London South Bank University ve Velké Británii. Ta expozici před dvěma lety vytvořila a Univerzitě Palackého poskytla všechny materiály.

Návštěvník se na výstavě seznámí jak s historií čínské medicíny, tak s léčebnými metodami, které jsou praktikovány v současnosti. Expozice čítá dvacet bannerů, které jsme přeložili do češtiny. Je instalována v univerzitní knihovně. V listopadu ji přesuneme i do prostor nových Teoretických ústavů lékařské fakulty,“ uvedla Lucie Laníková.

Součástí festivalu bude i přednáška o výživě. O tom, jak a co jíst, promluví počátkem listopadu terapeutka a lektorka tradiční čínské medicíny Petra Uríková. V měsíčním programu se návštěvníci budou moci setkat i s ukázkou čínské masáže nebo přednáškou věnovanou akupunkturním bodům. Na své si přijdou i zájemci o aktivní životní styl, organizátoři festivalu zahrnuli totiž do programu i cvičení tchaj-ťi (taiči). Představí ho Chen Shuang, čínská lektorka z fakulty tělesné kultury.

Příznivci čaje by si rozhodně neměli nechat ujít blok věnovaný kultuře čaje. S přednáškou Cesta čaje přijedou na festival manželé Ulmovi, absolventi čajové školy v Pekingu. Ti navštívili několik továren, kde se čaj zpracovává a budou hovořit i o místech, kde se pěstuje. Během setkání ukáží zájemcům také jak ho správně připravit,“ doplnila ředitelka Laníková.

Festival čínské kultury je určen široké veřejnosti, skončí 30. listopadu.

Konfuciova akademie na Univerzitě Palackého v Olomouci spadá do celosvětové sítě akademií, které mají své centrum v Pekingu. Jejich hlavním posláním je šíření čínské kultury a výuka čínského jazyka. Univerzita Palackého otevřela nedávno pobočku Konfuciovy akademie i v Praze.


program

 

Kontaktní osoba:

Lucie Laníková | ředitelka
Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci | Konfuciova akademie
E: lucie.lanikova@upol.cz | M: 734 173 060



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew