Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
25.07.2014, 10:04, Stáří: 10 r.

Univerzita Palackého zabodovala v prestižním žebříčku

Autor: OK

Olomouc (25. července 2014) Univerzita Palackého v Olomouci uspěla v žebříčku nejkvalitnějších světových univerzit, který sestavuje „The Center for World University Rankings“ (CWUR). Tisícovka položek zahrnuje pouhá tři procenta vysokých škol na světě, olomoucká univerzita při své premiéře obsadila 804. příčku.

„Je skvělé, že jsme se do tohoto rankingu poprvé dostali. Začít na kraji osmé stovky považuji za skvělý úspěch. Jedná se o vynikající výchozí pozici, ale musíme na sobě pracovat dál a snažit se v žebříčku nejen udržet, ale i posunovat dopředu,“ prohlásil Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého.

CWUR vychází při hodnocení z osmi kritérií. Kromě těch, které se vztahují k vědeckému a výzkumnému výkonu univerzity, se soustředí také na kvalitu výuky nebo uplatnění absolventů. V rámci indikátoru sledujícího počet patentů se UP umístila jako 481., což je nejlepší hodnocení ze všech českých univerzit, které se v CWUR objevily.

Celkové skóre pro olomouckou univerzitu ve CWUR činí 44,52 bodu, přičemž nejvýše postavená Harvardova univerzita má hodnotu 100. Evropskými lídry jsou univerzity v Cambridge a v Oxfordu, které figurují na čtvrtém a pátém místě žebříčku s 97,64 a 97,51 body. V top ten jsou kromě nich jen americké školy, hned za Harvardem je to Stanford University a Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Pozice na 804. místě pro olomouckou Univerzitu Palackého znamená, že patří mezi 3,7 procenta nejlepších z více než 22 tisíc vysokých škol na světě. Kromě rankingu CWUR figuruje UP také v prestižním žebříčku „Academic Ranking of World Universities“ (AWRU) – tzv. Shanghai Ranking. Zde se podle čerstvě zveřejněných výsledků dostala v celosvětové konkurenci do kategorie 500+.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew