Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
26.03.2014, 13:24, Stáří: 10 r.

Univerzita Palackého uvítala tři nejvýznamnější české chemiky

Autor: Martina Šaradínová

Olomouc (26. března 2014) – Zakladatel české kvantové chemie a bývalý předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník dnes na Univerzitě Palackého v Olomouci slavnostně zahájil prestižní přednáškový cyklus nesoucí jeho jméno.  Příležitost vyslechnout si výklad svého bývalého učitele si nenechaly ujít další dvě osobnosti světové vědy – profesor coloradské univerzity Josef Michl a nositel národní ceny Česká hlava Pavel Hobza.  Vědci svojí přítomností ocenili činnost Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), jež přednáškový cyklus pořádá.

V tuzemsku ojedinělý cyklus Rudolf Zahradník Lecture Series hostí mezinárodně uznávané vědce zejména z oblasti chemie, nanotechnologií a materiálového výzkumu. Jméno zakladatele Učené společnosti ČR nenese náhodou.

 „Rudolf Zahradník je nestorem české chemie. Je za ním nejen spousta mimořádných vědeckých prací, ale i žáků, kteří vyrostli pod jeho vedením ve světově uznávané vědecké osobnosti. Skutečnost, že propůjčil přednáškovému cyklu své jméno, je oceněním pro mě osobně, ale i pro celou univerzitu. Jsem si jist, že tento cyklus bude v budoucnu pevně spojen se jménem Univerzity Palackého podobně jako třeba festival Academia film Olomouc,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil, pod jehož záštitou se přednášky konají. 

A s jakými pocity nabídku přijal profesor Zahradník? „Člověk má být sebekritický, a tak se ptám: Zasloužím si to? A hned dodávám, s pocity radosti a vděčnosti. Díky!“ svěřil se Zahradník.

Michl by si přednášku nenechal ujít

K Zahradníkovým žákům patří mimo jiné Josef Michl – editor nejprestižnějšího chemického časopisu současnosti Chemical Reviews.  Na přednáškovém cyklu vystoupil v Olomouci jako první řečník loni v říjnu, přijet ale neváhal ani nyní. „Je to vzácná příležitost moci se zúčastnit oslav zahájení cyklu přednášek, který nese jméno mého ctěného učitele. Tu bych si nenechal ujít, i kdybych měl přiletět až z Nového Zélandu,“ prozradil Michl.

Roli Zahradníka na vlastní vědeckou činnost označuje jako klíčovou. Jelikož po roce 1968 Michl působil v zahraničí, byly jejich styky v době komunistické diktatury omezené. Prostředníkem mezi oběma vědci byla Michlova manželka, která jako Američanka mohla do Prahy jezdit každý rok. „Znala se s Rudolfem a jeho ženou Milenou velmi dobře, přivážela jim zprávy od nás a zpět vozila zprávy o tom, jak se daří jim. Těsně před sametovou revolucí se poměry poněkud uvolnily a manželé Zahradníkovi směli přijet na návštěvu za námi do USA. Takže ten neuvěřitelný podzim roku 1989 jsme prožili spolu,“ vzpomíná Michl. Pravidelné kontakty udržují dodnes.

Slovy chvály nešetří ani Zahradník. Podle něj dvaadvacetiletý Michl začal pracovat na své disertační práci s velkým nasazením. „Zanedlouho bylo zřejmé, že roste nový čtyřhvězdičkový generál moderní chemické armády. A také polyglot, znalec češtiny, české historie a univerzální vzdělanec. Navíc gentleman a vynikající kamarád,“ vyjádřil se Zahradník.

Hobza: Zahradník určil mou vědeckou kariéru

Zahradník zásadně ovlivnil i vědeckou kariéru Pavla Hobzy, dnes nejcitovanějšího vědce působícího v Česku. „To nejdůležitější, co má školitel udělat, je vybrat téma doktorské práce, které bude aktuální i po mnoha letech. Já jsem od profesora Zahradníka dostal jako téma Nekovalentní interakce a tomu se věnujeme už čtyřicet let. Naše spolupráce byla a je skvělá, publikovali jsme spolu skoro sto prací a napsali dvě knihy,“ řekl Hobza, který působí mimo jiné na olomoucké katedře fyzikální chemie.

Profesor Zahradník dílo někdejšího žáka označuje jako mimořádné svou kvalitou i nevšedním rozsahem. „V průběhu let rozpracoval teorii nekovalentních komplexů, jež hrají a zejména budou hrát mimořádnou úlohu při studiích v oblasti molekulové biologie. To je oblast, která sehraje ohromnou roli pro porozumění fungování živé hmoty v příštích třiceti až čtyřiceti letech. Pavlovo dílo je známé v celém světě,“ vyzdvihl svého bývalého žáka Zahradník.

Ocenění vědeckého centra

Účast na slavnostní přednášce s názvem Slovo o chemii u nás a ve světě, na níž Zahradník převzal pamětní medaili Univerzity Palackého, chápou vědci i jako ocenění dosavadní práce Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Podle Zahradníka mají zdejší badatelské aktivity často průkopnický charakter. „Jde o badatelsky zralé dílo, vždy dotažené do řádného konce, které má ve světě velký a povzbudivý ohlas. Obdivuji, že tyto týmy dokáží pracovat s gramovými i metrákovými kvanty, vyžaduje-li to praxe. Takových výzkumných sestav je u nás věru málo,“ dodal Zahradník.

Jako velmi slibné hodnotí pracoviště i Michl. „Zatím se stále ještě rozvíjí, ale už v něm vznikla řada pozoruhodných výsledků. Vždy si rád vyposlechnu, co je zde zase nového,“ připojil se s uznáním Michl.

Ambicí organizátorů Rudolf Zahradník Lecture Series je představit na české půdě nejslavnější a nejúspěšnější světové vědce zejména v oblasti chemického a materiálového výzkumu. V Olomouci již vystoupili kromě Josefa Michla také Andrey Rogach působící v Hongkongu, Mark Ratner z Northwestern University či Wolfgang Lindner z Vídně, kteří patří k nejvýznamnějším představitelům současné světové chemie. I mezi potvrzenými řečníky pro rok 2014 jsou velká jména ověnčená desítkami prestižních ocenění.

 

 Zprávu zpracovala Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP, tel.: 773 616 655



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew