Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
12.02.2016, 14:31, Stáří: 8 r.

Univerzita Palackého si připomene výročí Akademickými dny

Autor: OK

Olomouc (12. února 2016) – Na letošní rok připadá kulaté 70. výročí obnovení vysokého učení v Olomouci po druhé světové válce. Tehdy, 21. února 1946, se rozezněly zvony olomouckých kostelů v okamžiku, kdy z Prahy dorazila zpráva o přijetí zákona o obnově Univerzity Palackého. Každoročně si univerzita připomíná toto datum také Akademickými dny. 

„Předposlední únorový týden bude patřit hned několika kulturním a společenským akcím, které jsou určeny nejen akademické obci, ale také široké veřejnosti,“ uvedla tisková mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Hned v pondělí 15. února se setká vedení školy v čele s rektorem Jaroslavem Millerem se studenty a zaměstnanci v aule přírodovědecké fakulty, kde představí nejen dosavadní úspěchy univerzity, ale také své plány do příštích let. V podvečer pak v Jazz Tibet Clubu proběhne veřejná prezentace studentských iniciativ a vybraných univerzitních pracovišť. „Šíře a význam aktivit, za nimiž na univerzitě i ve městě stojí právě studenti, je obrovská. To dokazuje i účast více než dvacítky studentských organizací a iniciativ na akci,“ doplnil Ondřej Martínek, koordinátor akce.

V úterý se mohou Olomoučané setkat v prostorách univerzitního obchodu UPoint na Horním náměstí s prvním polistopadovým rektorem a amerikanistou Josefem Jařabem, kde proběhne další z neformálních besed seriálu UP Host. V Jazz Tibet Clubu se naopak bude konat netradiční hospodský kvíz, jehož otázky budou tematicky zaměřeny na univerzitu a její historii i současnost.

V dalších dnech se uskuteční například tradiční studentská mše v kostele Panny Marie Sněžné či předání čestných uznání autorům monografií a cen studentům za nejlepší bakalářské, diplomové a vědecké práce a sportovní výkony. V pátek mohou zájemci vyrazit na celodenní pěší putování krajem dětství Františka Palackého. Patnáctikilometrová trasa vede z velké části po naučných stezkách Františka Palackého a Novojičínská kopretina, přes Hodslavice, kde dodnes stojí Palackého rodné stavení, nebo přes vrch Svinec, odkud se naskýtá výhled na nedaleký hrad Starý Jičín.

Pomyslným vyvrcholením Akademických dnů bude sobotní Reprezentační ples Univerzity Palackého, kde zahraje TopBand nebo Ukulele Orchestra jako Brno. Večerem bude provázet herec a režisér Jiří Mádl. A konečně, v neděli se na počest Univerzity Palackého ve tři hodiny rozezní zvony olomouckých kostelů sv. Mořice, sv. Michala a sv. Václava.

Více na www.akademickedny.upol.cz



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew