Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
11.02.2015, 14:16, Stáří: 9 r.

Univerzita Palackého se chystá na inauguraci děkana cyrilometodějské teologické fakulty

Autor: OK

Olomouc (11. února 2015) – Peter Tavel bude v úterý 17. února 2015 v 11 hodin slavnostně uveden do funkce děkana Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého. V slavnostní dvoraně Arcibiskupského paláce v Olomouci složí inaugurační slib a z rukou rektora Jaroslava Millera převezme děkanské insignie.

Slavnostnímu aktu budou přítomni odstupující děkanka Ivana Vlková, předseda fakultního akademického senátu a arcibiskup olomoucký a Velký kancléř Cyrilometodějské teologické fakulty Jan Graubner. Pozvání přijali rovněž členové akademické obce fakulty a univerzity, zástupci českých a slovenských univerzit a teologických fakult, čeští biskupové, církevní hodnostáři a další významní hosté.

Inaugurací bude Peter Tavel potvrzen ve funkci, do níž jej loni v březnu zvolil fakultní akademický senát. Děkanského úřadu se ujal 14. září minulého roku převzetím jmenovacího dekretu od rektora Jaroslava Millera po udělení souhlasu vatikánské Kongregace pro katolickou výchovu nihil obstat – není námitek.

Fakulta otevřená aktuálním problémům doby

První fáze mého funkčního období představovala poznávání struktury, organizace a situace na fakultě. Působím zde už několik let, ale z vedoucí pozice vypadá škola jinak. Začal jsem si více cenit lidí, kteří jsou ochotni pro školu přemýšlet a angažovat se,“ komentoval první měsíce ve funkci Tavel.

Ke svému působení v čele fakulty přistupuje nový děkan s respektem k dosaženým výsledkům. Situace je podle něj v současné době ekonomicky a personálně stabilizovaná, pro další rozvoj fakulty je však nutno reagovat na aktuální i perspektivní výzvy. Kromě důrazu na studium a vědecké bádání ve stěžejních oborech teologie, sociální práce a sociální pedagogiky chce fakultu nasměrovat k širším a aktuálním celospolečenským tématům.

Je třeba přijmout jako fakt, že se fakulta nachází ve společnosti s nízkou religiozitou. Témata, která jí můžeme kromě teologické reflexe nabídnout, jsou zejména mezináboženský a mezikulturní dialog, podpora charitativních aktivit a celostní pohled na zdraví,“ vysvětlil Tavel oblasti, pro která fakulta disponuje svým odborným a organizačním zázemím.

Mezináboženský dialog, celostní pohled na zdraví a charita

V posledních měsících došlo na fakultě k založení Institutu pro interkulturní, mezináboženský a ekumenický výzkum. „Poslední události v Paříži pouze zviditelnily to, co se v Evropě a ve světě už dávno děje. Díky globalizaci a migraci se setkávají různé kultury a náboženství, což může být zdrojem vzájemného obohacení stejně jako napětí. Je to prorocké téma budoucnosti, zvláště pro Evropu,“ zdůraznil Tavel.

Výzvou jsou podle něj otázky celostního pohledu na zdraví. „Vyžaduje náročnější přístup, než je pohled prizmatem jediného vědního oboru. Zkoumání sociálních a spirituálních determinant zdraví, o které usilujeme v rámci OUSHI – fakultního Institutu sociálního zdraví, umožňuje vysvětlit některé fenomény a souvislosti, které v rámci jednotlivých specializací vysvětlit nelze,zdůraznil Tavel.

Důraz klade také na sociální problematiku a roli charity, v níž je podle něj církev nezastupitelná. „Vychází z hloubky naší víry a zároveň je to potřeba společnosti, která není nikdy dostatečně naplněna. V České republice se v rámci charitativní činnosti dá mnoho udělat, dobré by bylo rozvinout například téma dobrovolnictví po vzoru Německa nebo Rakouska,“ objasnil Tavel další ze svých vizí.

Šestý děkan v novodobé historii

Funkční období nového děkana Petera Tavela je vymezeno lety 2014–2018. Ve funkci vystřídá dosavadní děkanku Ivanu Vlkovou, která vedla fakultu od roku 2006. V novodobé historii Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého stálo v jejím čele pět děkanů. Od znovuobnovení v roce 1990 ji řídili Vojtěch Tkadlčík, Ladislav Tichý, Pavel Ambros a Petr Chalupa.

 

prof. Ing. Mgr. et Mgr. Peter Tavel, Ph.D. (* 1966)

Je absolventem oborů Pozemní stavby na Stavební fakultě Vysoké školy technické v Košicích, Psychologie na Filozofické fakultě a Teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého. V roce 2009 se stal docentem klinické psychologie. Absolvoval psychoterapeutické vzdělání na Pražské vysoké škole psychosociálních studií a roční vzdělání zaměřené na paliativní péči a doprovázení umírajících pacientů v Rakousku. Loni v prosinci byl jmenován profesorem v oboru Klinická psychologie.

Ve své odborné práci se věnuje výzkumu psychologie zdraví, gerontopsychologie a spiritualit. Na svém kontě má více než sto odborných vědeckých publikací. Je členem prestižních odborných společností a řešitelem nebo spoluřešitelem více než deseti výzkumných projektů.

Na Univerzitě Palackého působí jako vedoucí Institutu sociálního zdraví (OUSHI), který se věnuje výzkumu a vzdělávání v oblasti zdraví se zvláštním důrazem na sociální determinanty. Je členem národního týmu mezinárodní výzkumné studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) k problematice životního stylu u dětí a národním koordinátorem metodologie DIPEx vyvinuté v Oxfordu, která je zaměřená na zkoumání prožívání nemoci u pacientů s jednotlivými diagnózami.

Na Pražské vysoké škole psychosociálních studií zastává funkci prorektora. Jako řeholník dominikánského řádu působí ve farnostech v okolí rakouského Retzu a ve slovenské dominikánské komunitě zodpovídá za vzdělávání a osobnostní rozvoj kněží.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew