Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
10.03.2016, 13:59, Stáří: 8 r.

Univerzita Palackého registruje téměř 28 tisíc přihlášek ke studiu

Autor: OK

Olomouc (10. března 2016) – Univerzita Palackého v Olomouci obdržela k 1. březnu 2016 celkem 27 899 podaných přihlášek ke studiu v akademickém roce 2016/2017. V žebříčku TOP oborů se na nejvyšších příčkách tradičně drží obory Všeobecné lékařství, Právo a Psychologie. Velký zájem projevují středoškoláci také o studium Zubního lékařství, Fyzioterapie a Učitelství pro 1. stupeň základní školy.

Nejvyšší počty přihlášek obdržely fakulty s širokou škálou oborů, tedy fakulta filozofická a pedagogická. Každá z nich hlásí kolem sedmi tisíc přihlášek.

Jsem opravdu velmi potěšen velkým počtem přihlášek na Univerzitu Palackého v Olomouci a jsem rád, že naše univerzita letos přilákala takřka 28 tisíc uchazečů. Demografický vývoj letos sice mírně toto číslo ovlivnil, avšak počet uchazečů je důkazem skvělé práce všech, kteří dělají Univerzitu Palackého v Olomouci takto atraktivní,“ uvedl Vít Zouhar, prorektor pro studium.

Počet přihlášek ještě není konečný – stále přicházejí poplatky, se kterými se podané přihlášky párují. Je také pravděpodobné, že u některých vybraných oborů univerzita vyhlásí druhé kolo.

Prodloužené termíny

Přihlášky ke studiu v bakalářském programu Sociální politika a sociální práce na cyrilometodějské fakultě mohou zájemci podávat až do 30. dubna.

Lhůta pro podávání přihlášek ke studiu v doktorských studijních programech na filozofické fakultě končí také 30. dubna. Podání přihlášek ke studiu v Ph.D. a Th.D. studijních programech akreditovaných v českém jazyce na ostatních fakultách je možné do 31. května.

Počet přihlášek dle fakult (celkem 27 899 přihlášek):

Cyrilometodějská teologická fakulta

654

Lékařská fakulta

3 510

Filozofická fakulta

7 222

Přírodovědecká fakulta

3 899

Pedagogická fakulta

7 001

Fakulta tělesné kultury

2 136

Právnická fakulta

1 916

Fakulta zdravotnických věd

1 561

TOP 10

Pozici nejžádanějšího oboru obsadilo Všeobecné lékařství na lékařské fakultě, zájem o něj potvrdilo téměř dva a půl tisíce přihlášek. Maturanti stojí také o studium Práva na právnické fakultě – pro tento obor univerzita eviduje téměř patnáct stovek přihlášek. Mezi další atraktivní obory se počítá Psychologie na filozofické fakultě, Zubní lékařství na lékařské fakultě a Fyzioterapie na fakultě zdravotnických věd. Velký zájem je také o studium oborů Učitelství pro mateřské školy a Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Oba obory nabízí pedagogická fakulta.

„Navzdory dramatickému úbytku maturantů, kteří letos vycházejí ze středních škol, se nám daří držet zájem o studium na Univerzitě Palackého obdobný jako v předchozích letech. Svůj podíl na tomto úspěchu má dobré renomé olomoucké univerzity a její dlouhodobá prestiž, ať už jde o širokou nabídku kvalitních oborů či jedinečné prostředí jednoho z nejkrásnějších studentských měst,“ doplnil Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy.

TOP obory | počet přihlášek

Všeobecné lékařství (LF)

2 370

Právo (PF)

1 434

Psychologie (FF)

1 286

Zubní lékařství (LF)

1 129

Fyzioterapie (FZV)

588

Učitelství pro mateřské školy (PdF)

486

Učitelství pro 1. stupeň základních škol (PdF)

484

Pedagogika – veřejná správa (PdF)

434

Všeobecná sestra (FZV)

425

Speciální pedagogika předškolního věku – učitelství pro mateřské školy (PdF)

414



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew