Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
09.09.2015, 15:58, Stáří: 9 r.

Univerzita Palackého připravila plán humanitární pomoci pro uprchlíky

Olomouc (9. září 2015) – Univerzita Palackého v Olomouci nabízí pomoc uprchlíkům. „Připravili jsme tým, který bude pomáhat lidem v nouzi. Uprchlická krize pro nás byla jen inspirací. Systém, který budujeme, by měl fungovat například i v případě živelných katastrof, a to jak v České republice, tak zahraničí,“ uvedl Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy Univerzity Palackého.

Univerzita sestavila odborný tým, který bude moct využívat jak státní a veřejná správa, tak například Charita nebo jiné neziskové organizace. Škola může nabídnout pomoc například při sociální práci, v psychologickém poradenství, tlumočnictví, v právní oblasti nebo třeba při výuce českého jazyka. „Za každé situace tak bude možné kontaktovat některého našeho odborníka, který v daném okamžiku pomůže,“ dodal Bilík.

Stranou nezůstávají ani studenti. Desítky z nich se už přihlásily do dobrovolnického programu. V případě potřeby je mohou požádat o pomoc například neziskové organizace. „Počítáme s tím, že budou využívat i jejich odbornost – někteří například mohou tlumočit, jiná zase dokáží vést animační programy pro děti,“ dodal prorektor. „Spousta z nás chce pomoci a jsme rádi, že škola nabízí systém, do něhož se můžeme zapojit,“ potvrdila Barbora Hrabalová ze studentského týmu pro dobrovolnickou pomoc.

Spolupráci s univerzitou přivítal i Petr Macek z olomoucké Charity. „My oceňujeme především metodickou pomoc, kterou univerzita nabízí a na niž my nemáme kapacity.

Kromě aktuální pomoci se rozhodla Univerzita Palackého připravit i dlouhodobý projekt, a to otevřít akreditovaný kurz, který by byl určen například personálu detenčních zařízení. „Budeme je vzdělávat mimo jiné v oblasti práva, zdravovědy, multikulturních zvyklostí a podobně. Cílem je, aby tito pracovníci, kteří se ve své každodenní praxi potkávají s uprchlíky, měli odpovídající odborné zázemí a znalosti,“ řekl Petr Bilík.

Škola současně od podzimu nabídne novou aktivitu i pro veřejnost, která se bude chtít seznámit se životními příběhy cizinců, kteří žijí v České republice a pocházejí ze zemí, z nichž uprchlíci utíkají. „Budeme zvát zahraniční studenty, učitele nebo třeba lékaře, kteří pracují nebo studují na univerzitě a oni budou mluvit o svých osudech, nabídnou i svou zkušenost se životem u nás,“ vysvětlit koordinátor projektu Jan Gregar.

Univerzita Palackého už tento týden vyhlásila také sbírku hraček pro děti a her pro dospělé. „První část odvezeme v pátek na monitorovací cestě do Maďarska. Chceme se na vlastní oči přesvědčit, jaká je tam situace a co je nejvíce potřeba, tak, abychom nabízeli efektivní pomoc,“ řekl Petr Bilík.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew