Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
07.11.2014, 09:27, Stáří: 9 r.

Univerzita Palackého připomene sametovou revoluci: projekcí, pochodem i výstavami

Autor: OK

Olomouc (7. listopadu 2014) – Pro účastníky sametové revoluce v roce 1989 to zní až neuvěřitelně – od listopadových událostí v roce 1989 uběhlo již čtvrt století. Univerzita Palackého v Olomouci na tento důležitý historický okamžik nezapomíná – letošní významné výročí připomene projekcí na Horním náměstí, vzpomínkovým průvodem a dvěma výstavami. Studenti se průvodu zúčastní se zvonky či svazky klíčů v rukou.

Studenti, akademici a zájemci z řad veřejnosti zamíří v pondělí 17. listopadu v 19 hodin od radnice na Žižkovo náměstí, kde zazní Modlitba pro Martu a proslov rektora Jaroslava Millera a mluvčího studentů.

Dvacet pět let od listopadových změn si palčivě uvědomuji, že hodnoty a étos podzimu roku 1989 je nutné bránit proti jejich relativizaci. Z tohoto důvodu si Univerzita Palackého výročí připomene řadou akcí včetně fotografické výstavy mapující klíčové listopadové a prosincové události v Olomouci. Rád bych rovněž vyzval studenty, kolegy i obyvatele města Olomouce k účasti na pochodu městem, který bude končit před sochou T. G. Masaryka u pedagogické fakulty,“ uvedl rektor Jaroslav Miller. 

Studenti studentům

Někteří ze současných vysokoškolských studentů se domnívají, že lidé v dnešní době začínají brát život ve svobodě jako samozřejmost a že se ze společnosti vytrácí otázka morálky a svědomí.

V průběhu roku slavíme množství svátků připomínající dějinné milníky našeho státu, avšak pouze jediný se může pyšnit mezinárodním charakterem: 17. listopad je navždy zapsán v kalendářích a v našich srdcích jako den, kdy se studenti opakovaně postavili bezpráví a hájili nezadatelné právo svobody, za které bojovali naši předci a neváhali v tomto boji obětovat i vlastní život. Z tohoto důvodu vyzývám všechny studenty i širokou veřejnost, aby se zúčastnili pochodu na počest 25. výročí sametové revoluce,“ řekl pořadatel pochodu, student pedagogické fakulty Jan Koukol.  

Na Facebooku založil skupinu „Prozvoníme Olomouc – 25. výročí sametové revoluce“. Na stránku přidává odkazy na dobové články, fotografie i reportáže. Svou účast v průvodu přislíbilo touto cestou už nyní přes 350 studentů.

Projekce na Horním náměstí

Zájemci, kteří se do průvodu zapojí, vyrazí z Horního náměstí v 19 hodin. Půl hodiny před plánovaným odchodem začne u sloupu Nejsvětější Trojice projekce archivních záběrů z listopadu 1989. „Video smyčka bude čerpat z dobových materiálů, které máme k dispozici v univerzitním archivu. Sestřih představí tehdejší dění na Horním náměstí, ve Sportovní hale Univerzity Palackého a v budově filozofické fakulty. Součástí projekce budou také záběry studentských happeningů,“ přiblížil Martin Müller z oddělení komunikace.

Portréty těch, kteří byli u toho

Univerzita Palackého si chvíle, kdy se v Olomouci psala historie, připomene také dvojí výstavou. Dobové fotografie spolu se současnými portréty tehdy aktivních osobností budou od 17. listopadu do 31. prosince k vidění v univerzitní knihovně ve Zbrojnici a ve Vlastivědném muzeu. Fotografie v muzeu doplní videosmyčka, která poběží ve stálé expozici Univerzity Palackého. „Obě výstavy jsme připravili s vírou, že tyto snímky i mezi dnešními studenty alespoň částečně vyvolají nezapomenutelnou atmosféru listopadových a prosincových dní roku 1989. Byly to chvíle, kdy o něco šlo a na které bychom neměli zapomínat. Dobové fotografie jsme doplnili současnými portréty osobností, které tehdy byly u toho – portréty tehdejších studentů, pedagogů, herců a občanských aktivistů,“ zdůraznila Lenka Skácelíková z oddělení komunikace.

Výstava ve Vlastivědném muzeu

Listopadové události roku 1989 prezentovalo Vlastivědné muzeum už před pěti lety rozsáhlou výstavou, která vznikla ve spolupráci s Univerzitou Palackého. „Velmi mě těší, že po pěti letech na tuto spolupráci navazujeme a veřejnosti připomínáme, byť v komornější podobě, návrat demokratických poměrů do naší země. Věřím, že studenti univerzity, kteří mají od letošního akademického roku vstup do našeho muzea každou středu volný, si výstavu nenechají ujít,“ dodal ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Program:

  • 18.30
    sraz na Horním náměstí v Olomouci
  • 18.30–19.00
    videoprojekce listopadových událostí u sloupu Nejsvětější Trojice
  • 19.00
    průvod vyrazí z Horního náměstí, Denisovou ulicí dojde na Žižkovo náměstí (u pedagogické fakulty)
  • 19.20
    zazní Modlitba pro Martu v podání studentky, slavnostní proslov rektora Jaroslava Millera a zástupce studentů a na závěr česká hymna


Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew