Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
09.09.2011, 07:00, Stáří: 13 r.

Univerzita o víkendu zpřístupní veřejnosti některé své památky

Autor: OK

Jezuitský konvikt (Umělecké centrum UP)

Kaple Božího Těla

Rektorát

Tereziánská zbrojnice (Knihovna UP)

Univerzita Palackého se připojuje k Dnům evropského dědictví, které proběhnou 10. až 11. září a pro veřejnost zdarma zpřístupní prostory Rektorátu, Knihovny  a v Uměleckém centru UP (bývalý jezuitský konvikt) Kapli Božího Těla, nádvoří a parkán. „Univerzita se ke Dnům evropského dědictví připojuje pravidelně. Máme mnoho architektonicky zajímavých budov a je dobré je ukázat nejen akademickým pracovníkům a studentům, ale alespoň jednou do roka i všem obyvatelům Olomouce a turistům,“ říká vedoucí oddělení komunikace UP Mgr. Radek Palaščák.

V budově Rektorátu si mohou návštěvníci prohlédnout Slavnostní sál, malou zasedací síň a pracovnu rektora. Samotná budova Rektorátu je architektonickou památkou, původně to bylo sídlo kapitulního proboštství vybudované v polovině 17. století proboštem Janem Františkem svobodným pánem Poppenem. Nejznámějším proboštem však bezesporu byl Augustin Käsenbrod, známý jako básník Augustinus Olomucensis. V budově se také scházela olomoucká humanistická společnost Sodalitas Marcomanica či Meyerhofiana ke svým „sympoziím“. Strop Slavnostního sálu, který nyní slouží například k zasedáním Akademického senátu univerzity, je vyzdoben freskou Coriolanus před Římem, namalovanou kolem roku 1730 Františkem Antonínem Töpferem. V sále je také umístěna standarta Univerzity Palackého, portrét prvního rektora obnovené univerzity J. L. Fischera a vystaveno bude rovněž rektorské žezlo.

Původní Kaple Božího Těla byla postavena v 15. století na místě bývalé židovské synagogy. Dnešní podobu získala kaple v souvislosti s výstavbou  Nového konviktu. Stavbu kaple řídil mezi lety 1721–1724 olomoucký stavitel Jan Jakub Kniebandl. Půdorys kaple připomíná tvar hostie. Součástí výzdoby je například freska Jana Kryštofa Handleno, znázorňující vítězství Jaroslava ze Šternberka nad Tatary. V současnosti se kaple využívá jako koncertní síň a slouží i ke svatebním obřadům.

Budova univerzitní knihovny je původní Tereziánská zbrojnice, která byla součástí olomoucké barokní pevnosti. Základní kámen byl položen roku 1768, monumentální klasicistní stavba byla dokončena o tři roky později. Nyní slouží jako centrální univerzitní knihovna podle hesla Jana Amose Komenského „Ze zbrojnic udělejte bibliotéky“, které je vyryto přímo na nádvoří knihovny.

Památky budou otevřeny pro veřejnost:

Rektorát: SO 9:00–15:00
Tereziánská zbrojnice: SO a NE 9:00–16:00
Jezuitský konvikt a Kaple Božího Těla: SO 14:00–18:00, NE 10:00–17:00

 



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew