Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
24.09.2013, 10:54, Stáří: 11 r.

Unikátní atlas olomouckých vědců zajistí dětem s postižením kvalitnější péči

Autor: -ok-

Olomouc (23. září 2013) – Na světě je první publikace, která pomůže odborníkům i laikům zorientovat se ve službách poskytovaných žákům se zdravotním postižením. Atlas speciálně pedagogických center vytvořil kolektiv pod vedením Víta Voženílka a Jana Michalíka z Univerzity Palackého v Olomouci. Autoři knihu představí veřejnosti ve čtvrtek 26. září 2013 v 10.00 hodin v hlavním sále Valdštejnského paláce v Praze, kde se uskuteční slavnostní křest pod záštitou místopředsedkyně Senátu ČR Miluše Horské.

Atlas podává jasné a srozumitelné svědectví o stávajícím stavu, problémech a úskalích současné diagnostické a poradenské podpoře dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v ČR. Autoři na něm pracovali rok a využili technických možností pracoviště Katedry geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci.

„Úmluva o právech dítěte garantuje všem dětem právo na vzdělání a poradenské služby v oblasti vzdělávání. Speciálně pedagogická centra zajišťují dětem se zdravotním postižením takovou péči, která jim rovný přístup ke vzdělání umožňuje. Díky Atlasu speciálně pedagogických center nyní můžeme zhodnotit, jak tato centra svou nabídkou pokrývají poptávku po službách v jednotlivých krajích a obcích. Služby speciálně pedagogických center jsou při vyrovnávání příležitostí zásadní, proto je nutné, aby tyto služby byly kvalitní a dostupné,“ odůvodnila svou podporu místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská.

Atlas ukazuje na nerovné podmínky

Mapa znázorňuje dostupnost jednotlivých speciálně pedagogických center. Z pohledu do ní je jasné, že klienti nemají rovné podmínky: každý z nich musí za svým poradcem ujet různé vzdálenosti a ani počty návštěv poradců ve školách či rodinách klientů nejsou srovnatelné. Zatímco na jihu či západě Čech je to v případě klientů se zrakovým postižením mnoho desítek kilometrů, na pomezí Čech a Moravy dělí dvě obdobná poradenská pracoviště jen půlhodina cesty.

„Výsledky měření prokázaly potřebu zásadního řešení systému činnosti školských poradenských zařízení u nás. Je to v zájmu jak klientů, tak státu i veřejných rozpočtů," hodnotí situaci Jan Michalík z Univerzity Palackého v Olomouci, jeden z autorů unikátní publikace.

Složitou situaci potvrzuje i Irena Tlapáková, odborná pracovnice pro speciální školství a poradenství školského odboru Krajského úřadu Pardubického kraje: „Náš kraj přemýšlí o novém, efektivnějším uspořádání školských poradenských služeb. Díky Atlasu máme jasný přehled nejen o struktuře a umístění SPC v Pardubickém kraji, ale máme čerstvé informace i o skladbě dětí a žáků se zdravotním postižením a počtu klientů jednotlivých pracovišť“.

Křest knihy a diskuze odborníků

Po křtu publikace následuje odborná panelová diskuze pro několik desítek odborníků z celé ČR za účasti místopředsedkyně Senátu ČR Miluše Horské, náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jindřicha Fryče, autorů atlasu a dalších představitelů MŠMT, zástupců vysokých škol připravujících speciální pedagogy, pracovníků orgánů veřejné správy působících v dané oblasti. Diskuze je plánována do 13.00 hodin.

http://spc-info.upol.cz/profil/wp-content/uploads/publikace/atlas_spc_mini.pdf

Speciálně pedagogická centra jsou poradenská zařízení pro podporu dětí a žáků se zdravotním postižením, pro jejich školy a rodiče. V ČR začala vznikat před 20 lety, a to poměrně chaoticky, bez jakékoliv návaznosti na množství klientů v daném regionu a jejich potřeby. Zmapování současné situace je proto důležité pro nastavení skutečného systému podpory žáků se zdravotním postižením tak, aby byl pro všechny rovnoprávný a dostupný. Atlas vznikl jako jeden z výstupů projektu spolufinancovaného ESF a státního rozpočtu ČR – Inovace činnosti Speciálně pedagogických center.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew