Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
26.04.2016, 11:15, Stáří: 8 r.

Týden trvající Olomoucký Majáles nasadí korunu Marku Ebenovi

Autor: OK

Olomouc (26. dubna 2016) – Několikadenní studentské veselí, které zachvátí Olomouc v prvním květnovém týdnu, vrátí návštěvníky zpět do školních lavic. Majáles Univerzity Palackého nabídne od 2. do 7. května rekordní doprovodný program, širokou škálu workshopů a venkovních aktivit, divadelních a filmových představení, ale i historicky největší počet koncertů kapel z Česka, Slovenska, Polska nebo Anglie. Vrcholem letošního majálesu bude alegorický průvod, který bude přihlížet na Horním náměstí korunovaci letošního krále Marka Ebena.


Majáles zdarma a pro všechny

„Letošní ročník olomouckého majálesu bude svým rozsahem a programem zatím největší v jeho šestileté historii,“ říká mluvčí akce Kristýna Navrátilová a jedním dechem dodává: „Již od prvního majálesu se snažíme, aby jeho program nebyl postaven jen na pivu a kapelách. Každoročně proto pořádáme i alegorický průvod městem, korunovaci krále či soutěž o nejlepší masky.“ Novým králem majálesu se ve středu 4. května ve 13 hodin stane herec, moderátor a hudebník Marek Eben.

Podtitulem majálesu se pro letošní rok stalo heslo Škola základ života. Návštěvníci z řad studentů i široké veřejnosti okusí návrat do školních lavic, neboť se toto téma promítá do celkového vizuálu, dekorací, hudební i divadelní dramaturgie nebo workshopů. Nadcházející majáles nabídne přes sto čtyřicet bodů programu, což opět posouvá úroveň akce o kousek dále. Návštěvníci se mohou těšit na přednášky zajímavých osobností a populárně-vědecké i výtvarné workshopy nebo interaktivní prezentace více než pěti desítek neziskových organizací, které zabaví děti i dospělé.

Hudební a divadelní festival v jednom

Z českých kapel se na pódiích představí Zrní, Vypsaná fiXa, Pio Squad, Ghost of You nebo Kapitán Demo. Dále také John Wolfhooker, Monikino Kino, New Sound Orchestra, Tichonov, Teepee, Noisy Pots, Killiekrankie nebo DJské duo Disjockejové. Ze Slovenska do Olomouce dorazí Walter Schnitzelsson a Fresh Out of the Bus. Jako třešničku na dortu si pro letošek pořadatelé připravili opravdu výjimečnou formaci původem z Londýna – Is Tropical. Ti za svou kariéru stihli předskakovat na tour Klaxons nebo Crystal Castles a jsou držiteli prestižního ocenění UK Music Video Award.

„Fanouškům divadla se zase představí olomoučtí mistři improvizace O.LI.V.Y., jeden z nejlepších evropských mimů Radim Vizváry nebo Divadlo DNO v čele s Jiřím Jelínkem a Michalem Daleckým, který v poslední době exceluje jako postava Žížaly v satirickém  internetovém pořadu Kancelář Blaník,“ dodává Navrátilová.

V parku i ve Zbrojnici

„Největší změnou oproti předešlým dvěma ročníkům je lokace hlavního dění majálesu. Z technických důvodů letos nebude využit areál Korunní pevnůstky,“ vysvětluje Ondřej Martínek z univerzitního oddělení komunikace. Proto se hlavní hudební scéna se vší slávou vrátí do středobodu celé univerzity – na nádvoří Tereziánské zbrojnice. Menší hudební scéna a nově také elektro stage najdou poprvé své místo v Bezručových sadech, kde se uskuteční i filmová projekce, divadelní představení nebo sportovní aktivity. Organizátoři letos kladou také daleko větší důraz na benefiční rozměr akce. Proto se koná v rámci majálesu veřejná sbírka i netradiční dražba zážitků.

Olomoucký Majáles organizuje Univerzita Palackého v Olomouci pošesté. Na organizaci se podílí přes sedmdesát studentů, kteří zajišťují kompletní produkci akce. Celkem nabídne majáles 140 bodů programu na více než desítce míst.

Podrobný program a fotografie najdete na www.majalesolomouc.cz

  
PRŮVOD A KORUNOVACE 4. KVĚTNA

Stejně jako v předchozích letech je nedílnou součástí majálesu alegorický průvod městem a korunovace krále na balkoně radnice na Horním náměstí. Tentokráte je téma majálesu a průvodu Škola základ života! Více než vítány jsou tedy všechny masky, kostýmy a převleky, které se ke škole vážou. Ať už půjdete za přísnou učitelku, Válečka z Kamarádů, Pythagorovu větu nebo za Jana Amose Komenského, můžete své masky poměřit s ostatními. Jakmile totiž dorazí průvod z náměstí s králem v čele do Bezručových sadů, zasedne honosná porota, která bude vybírat nejzdařilejší maskovací počiny. Chcete-li si tedy vyslechnout kritiku z úst Marka Ebena či rektora Jaroslava Millera a ještě k tomu vyhrát ceny v hodnotě přes 15 tisíc korun, dejte si záležet!

Majáles vám s přípravou navíc rád pomůže. Ještě než průvod vyrazí ze Zbrojnice k radnici, můžete se zapojit do workshopu dotváření masek a transparentů, který pro vás organizátoři připravili a jenž si můžete nadepsat. Workshop odstartuje v 11.30 na nádvoří Zbrojnice a skončí chvíli před jednou hodinou, kdy vyrazíme společně přihlížet korunovaci krále Marka I.!


Marek Eben (* 1957) je český herec, moderátor a zpěvák. Zpívá ve skupině Bratři Ebenové a je považován za jednoho z nejlepších českých moderátorů. Mimo jiné moderoval Cenu TýTý, soutěžní pořad O poklad Anežky České, velmi populární jsou i jeho rozhovory s osobnostmi Na plovárně, které byly zpracovány i v knižní podobě. Je synem skladatele Petra Ebena. Do paměti se zapsal hlavně jako Váleček v seriálu Kamarádi.

Kontaktní osoby:

Ondřej Martínek | hlavní koordinátor
Univerzita Palackého v Olomouci | oddělení komunikace
E: ondrej.martinek@majalesolomouc.cz | M: 777 587 517

Kristýna Navrátilová | PR a média E: kristyna.navratilova@majalesolomouc.cz | M: 604 156 687



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew