Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
09.05.2016, 14:02, Stáří: 8 r.

Trestněprávní klinika nově: více hodin a se simulovaným hlavním líčením

Autor: Eva Hrudníková

Studenti v rámci líčení řešili reálný případ domácího násilí.
Foto: PF UP

S větší hodinovou dotací a se zakončením v podobě simulovaného hlavního líčení. Tak vypadala nová podoba volitelného předmětu Trestněprávní klinika v tomto letním semestru. Zapojilo se do něj 12 studentů z 3. a 4. ročníku právnické fakulty.

„Předmět vznikl před třemi lety. Dříve ho tvořilo pouze šest vyučovacích jednotek. V tomto semestru jsme se poprvé scházeli každý týden dvě hodiny, což nám umožnilo změnu náplně seminářů,“ uvedl garant předmětu Zdeněk Kopečný z katedry trestního práva. Na rozdíl od ostatních klinik, které při fakultě fungují, nemůže Trestněprávní klinika pracovat se skutečnými klienty. Obhájcem v těchto případech může být totiž pouze advokát.

Studenti ale pracují na reálných případech, aby praktický dosah byl co největší – pracují se skutečnými rozhodnutími policejních orgánů, státních zástupců a soudců a nakonec se dozví, jak ve skutečnosti případ dopadl u soudu, jak byla ve skutečnosti obhajoba úspěšná. Studenti se také na simulovaných výsleších svědků učili, jak se správně ptát v souladu se zákonem, nebo psali odvolání. „Předmět je sice zaměřený na obhajobu, ale řada studentů má zájem také o práci státního zástupce, i proto jsme poprvé připravili simulované hlavní líčení v kompletní podobě, kde se studenti stali jak obhájci, tak státními zástupci a soudci. K němu celý semestr směřoval. Chtěli jsme studentům ukázat dění v jednací síni při řešení trestní věci. Něco takového doposud na fakultě chybělo,“ upřesnil Kopečný.

Studenti v rámci líčení řešili reálný případ domácího násilí. Každý měl přidělenou roli. Například talár předsedy senátu si oblékl Ondřej Sasín, student 3. ročníku. „Abych byl upřímný, role na mě zbyla. Nikdo se jí nechtěl ujmout,“ vysvětlil Sasín s tím, že nakonec si „rozhodovací“ roli velmi užil. Předem si ale musel dokonale nastudovat celý případ i jednotlivé kroky předsedy senátu. A co mu takové praktické cvičení dalo? „Osahal jsem si práci soudce při řešení trestní věci, což se asi jen tak nikomu nepodaří. Musím ale říct, že celý tým Trestněprávní kliniky odvedl skvělou práci. Státní zástupci, obhájci, ale i samotný obžalovaný a svědci. Všichni jsme se dobře bavili, ale zároveň jsme ke svým úkolům přistupovali profesionálně. Všem tuto kliniky vřele doporučuji.“

Líčení trvalo v soudní síni fakulty dvě a půl hodiny. Natáčelo se kamerou. „Na poslední vyučovací hodině jsme práci studentů rozebrali, aby měli zpětnou vazbu a viděli, jakých chyb se případně dopustili,“ dodal Zdeněk Kopečný.

Volitelný předmět Trestněprávní klinika je vyučován na fakultě vždy v letním semestru. Zapsat si ho může 12 studentů. A protože je zájem větší, rozhoduje o zařazení do předmětu výběrové řízení.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew