Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
31.03.2015, 09:01, Stáří: 9 r.

Táborníci odhalí tajemství života v novém muzeu vědy. Pevnost poznání zahájila registraci na letní tábory

Autor: OK

Olomouc (31. března) – Nové interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání Univerzity Palackého zve mladé vědce na letní příměstské tábory. Registrace právě začala a rodiče mohou vybírat ze dvou tematických okruhů od 6. do 24. července. Program připravují odborníci z jednotlivých fakult a děti se mohou těšit na úžasnou dobrodružnou cestu plnou zábavy i poučení.

Mladší táborníci ve věku 6–8 let poznají tisíc podob života. Tvůrci týdenního programu se inspirovali slavným francouzským seriálem Byl jednou jeden život. Děti například zjistí, co umí oči nebo mozek a jak je dokážeme oklamat. „Chceme dětem ukázat, jak je život pestrý a co všechno se ve slově ‚život‘ skrývá. Prozkoumáme nejen lidské tělo, ale také si ukážeme, kde všude na světě žijí lidé. Při tvorbě programu jsme mysleli na to, aby si děti užily spoustu legrace a zároveň se něco dozvěděly,“ řekla koordinátorka táborů Lenka Oprštěná. Starší děti ve věku 9–12 let poznají, že věda není žádná věda, a seznámí se s tisícem divů světa.

Novinkou je vědecká výtvarka

Všechny turnusy doplní sportovní aktivity ve spolupráci s fakultou tělesné kultury. Chybět nebude ani vědecká výtvarka. „Cílem vědecké výtvarky je poznání skrze naši vlastní tvořivost. Co si sami vyrobíme, to i lépe pochopíme. Můžete se těšit na malování světlem, malování tajemných živočichů neonovými barvami, výrobu sluneční soustavy a mnoho dalšího,“ řekla animátorka programu Ema Jurková.

Zázemí pro tábory bude v muzeu vědy a děti ke své cestě za dobrodružstvím vyzkoušejí nejrůznější interaktivní exponáty, podívají se do digitálního planetária i laboratoří a tvůrčích dílen. „Rodiče by měli hlásit své dítě do příslušné věkové kategorie nebo přihlášení konzultovat. Chceme, aby si celý týden u nás děti opravdu užily,“ doplnila Oprštěná.

Děti dostanou zdravé svačinky a obědy

Děti dostanou oběd a svačinky, které pro ně zajišťuje Gabriela Valášková z Olomouce, která se věnuje zdravému stravování. „Našim cílem je ukázat dětem, že se mohou stravovat nejen chutně, ale také zdravě. Rodičům dětí s výživovým omezením pomůžeme se stravou bezlepkovou, bezmléčnou nebo jinak individuálně řešenou. Ručím osobně za kvalitní, čerstvou a poctivou stravu,“ slíbila Valášková.

S přípravou programů pomáhají odborníci ze světa

Pevnost poznání Univerzity Palackého otevře veřejnosti své brány 17. dubna v 9.00 v rámci Academia Film Olomouc. Lidé se mohou těšit na bohatý doprovodný program. Tvůrci výukových a zábavných programů muzea se inspirovali v jiných centrech a Pevnost poznání je členem Asociace science center ČR. „Díky rozsáhlým kontaktům jsme inspiraci hledali také v zahraničí. Postupně přicházela z Londýna, Toronta, Montrealu, New Yorku nebo dokonce i Hongkongu. S přípravou nám kromě skvělých odborníků z přírodovědecké fakulty pomáhají také lidé ze science centra v Bristolu, Glasgow a Cardiffu,“ lákal do Pevnosti poznání její programový ředitel Jakub Ráliš.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew