Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
10.06.2015, 13:30, Stáří: 9 r.

Světové kapacity budou v Olomouci hledat recepty na druhou zelenou revoluci

Autor: OK

Olomouc (10. června 2015) – Přední světový odborník na chemickou ekologii John Pickett z Velké Británie bude hlavním hostem mezinárodní konference
Plant Biology – Green for Good III, která se uskuteční od 15. do 18. června na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. O pokroku v rostlinných biotechnologiích na ní bude jednat 130 vědeckých pracovníků a studentů biotechnologických oborů ze 14 zemí včetně Japonska, Velké Británie, Španělska či Malajsie.

Účastníci konference se od renomovaných vědců dozvědí o nejnovějších výsledcích výzkumu v oblasti rostlinných biotechnologií. Slovo ale dostanou i mladí a začínající výzkumníci. Oproti předchozím ročníkům bude větší prostor pro neformální diskuze, což je ta nejlepší příležitost, jak se seznámit s novými kolegy a dozvědět se podrobnosti o jejich současné práci,“ uvedl zastupující ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) Marek Šebela.

O zahájení konference se postará svojí přednáškou John Pickett z Rothamsted Research v Harpendenu ve Velké Británii. „Za objevy mechanismů, jimiž se řídí vzájemné vztahy mezi rostlinami a živočichy i mezi rostlinami navzájem, získal profesor Pickett prestižní izraelskou Wolfovu cenu. Jeho práce přispěly k rozvoji udržitelného zemědělství,“ představila významného hosta členka organizačního výboru konference Karolina Zavoralová.

Během čtyř dní na konferenci zazní více než tři desítky přednášek, které budou rozděleny do devíti sekcí. Na programu budou témata jako struktura dědičné informace, biotechnologie obilovin či reakce rostlin na stresové podněty. Očekávaným tématem bude i druhá zelená revoluce, která má zabránit hrozící potravinové krizi. „Pěstování nové generace zemědělských plodin vyšlechtěných za pomoci nejnovějších poznatků genetiky a fyziologie rostlinných biotechnologií je podmínkou úspěchu této revoluce,“ upřesnil vědecký ředitel CRH Jaroslav Doležel.

Zelené revoluci se ve svém příspěvku bude věnovat i Pickettův kolega z Rothamsted Research Peter Hedden. K významným hostům bude patřit rovněž Johannes van Staden z Jihoafrické republiky, který řídí vlastní postgraduální výzkumné centrum pro vývoj a růst rostlin. Zabývá se především studiem rostlinných hormonů, klíčením semen, stárnutím rostlin, fyziologií stresu či vztahy mezi rostlinami a lidmi. Součástí konference bude i posterová sekce, do níž se přihlásilo 75 účastníků.

Vědecké špičky se do Olomouce sjíždějí každé dva roky. Minulá konference byla spojená se slavnostním otevřením CRH. Zúčastnil se jí i tehdejší prezident Evropské biotechnologické federace Marc van Montagu, který se právě v Olomouci dozvěděl o získání World Food Prize za genetické modifikace rostlin. Letošní konferenci bude předcházet jednání Vědecké rady CRH.

Společné pracoviště Univerzity Palackého, Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby konferenci pořádá ve spolupráci s Evropskou biotechnologickou federací.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew