Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
25.02.2011, 14:04, Stáří: 13 r.

Svět Evalda Schorma - 1.–3. 3. 2011

Autor: Michaela Sikorová

Ve druhém ročníku projektu nazvaném „Svět české divadelní režie“, pořádaném Divadlem Konvikt, o.s., je pozornost zaměřena k osobnosti divadelní, ale i filmové. Realizátoři tohoto projektu se rozhodli olomouckému publiku poodhalit v co nejkomplexnější podobě osobu Evalda Schorma. Přehlídka, která bude trvat tři dny, bude zahájena 1. března v 2011 v 18 hodin v předsálí Divadla K3 v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci.

Evald Schorm (15.12.1931 – 14.12.1988), jejž minulý režim přesunul od filmu k divadlu, bude tak prezentován jako tvůrčí osobnost, u které došlo k prolnutí těchto dvou světů. V jeho filmech lze vystopovat prvky divadelní, v divadelní práci zase ty filmové. Divákovi proto budou nabídnuty především ty tituly, na kterých lze tyto souvislosti nejlépe demonstrovat. Jsou to však také jeho díla životní a zásadní.

 

Zahájení proběhne formou vernisáže a v půdních prostorách Uměleckého centra budou k vidění fotografie jak z inscenací, tak z filmů. Vystaveny budou také filmové plakáty. Projekt, jenž je rozdělen do dvou sekcí, a to filmové a divadelní, začne ihned po vernisáži přednáškou pedagoga Katedry divadelních, filmových a mediálních studií a také jednoho z nejvýznamnějších českých znalců filmového díla E. Schorma, Mgr. Luboše Ptáčka, Ph.D., který promluví o Schormově filmové práci na téma „Existenciální gesto ve filmech Evalda Schorma“. V duchu filmové tvorby bude přehlídka pokračovat snímkem „Každý den odvahu“ z roku 1964, který začne v 19.30 hodin. Film sledující život mladého dělníka, který nachází smysl v politické angažovanosti, je debutujícím snímkem Schorma. Dalším z filmů, které byly uzavřeny do trezoru a který bude moct divák shlédnout je snímek „Návrat ztraceného syna“. Psychologické drama z roku 1966 je na programu v úterý, 1. března ve 21 hodin. Ve středu budeme pokračovat filmem „Farářův konec“, který bude promítán od 18 hodin a ve čtvrtek ve 20 hodin uzavře vybranou tetralogii snímek „Den sedmý, osmá noc“, jeden z nejtemnějších českých filmů vůbec. Všechny čtyři filmy nesou charakteristický znak Schormova vidění a vnímání světa kolem sebe – jsou hluboce existenciálně zaměřené, vykreslují podrobně psychologii jedince.

Po roce 1968 bylo Evaldu Schormovi zakázáno točit, a proto se ujímá práce především v divadle, ať už režíruje činohru nebo operu. Záměrem je poukázat alespoň na některá divadla, ve kterých působil a vytvořil tam nezapomenutelné inscenace. O jeho práci v Činoherním klubu pohovoří jednak doc. Tatjana Lazorčáková, rovněž z Katedry divadelních, filmových a mediálních studií Univerzity Palackého, která promluví o hereckém obsazení „Hodinového hoteliéra“ z roku 1969. V hlavních rolích této inscenace se totiž objevili Oldřich Nový spolu s Miroslavem Homolou. Na tuto přednášku naváže svým výstupem Mgr. Petra Honsová, pracovnice Činoherního klubu, která přednese o Schormově vůbec první divadelní režii, a to inscenaci „Zločin a trest“ z roku 1966. Obě tyto přednášky budou doprovázeny pásmem fotografií a audio záznamů a jsou na programu ve středu, 2. března od 16 hodin. Ve středu bude také možné shlédnout jedinečnou inscenaci „Bratři Karamazovi“ z roku 1981 z Divadla Na zábradlí. V době, kdy byla tato inscenace hrána, byla vstupenka na představení hodnotnější než tuzexové bony. Ve čtvrtek čeká diváky hned dvojí divadelní potěšení, a to prve od 18.30 hodin v podobě „Kouzelného cirkusu“ z roku 1977 z Laterny magiky, titul, jež je hrán do dnešních dnů s více než 6000 reprízami, za druhé pak kratším záznamem inscenace „Tragický příběh Hamleta...“ z roku 1978 opět z Divadla Na zábradlí. Tato projekce bude také závěrečnou celého programu a začínat bude ve 22 hodin.

„Cílem přehlídky je poukázat na osobnost Evalda Schorma, na zásadní počiny v jeho tvorbě a alespoň některými tituly přiblížit divákovi jeho osobnost a práci, neboť se obojí nerozdělitelně prolínalo.“tvrdí jedna z realizátorek tohoto projektu, Michaela Sikorová.

Veškeré projekce budou realizovány v Divadle K3 v Uměleckém centru Univerzity Palackého. Projekt je realizován ve spolupráci s Katedrou divadelních, filmových a mediálních studií Univerzity Palackého, Divadelním ústavem, Činoherním klubem, Studiem Ypsilon, Divadlem Na zábradlí a Bonton Film.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew