Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
20.08.2013, 14:27, Stáří: 11 r.

Studium aplikované matematiky je modernější a zábavnější

Autor: Martina Šaradínová

Olomouc (20. srpna 2013) Zatraktivnění studia aplikované matematiky, nové studijní materiály i studijní plány pěti oborů, větší konkurenceschopnost absolventů na trhu práce a vyšší zájem uchazečů přinesl evropský projekt Maplimat – modernizace studia aplikované matematiky, který v září končí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého.

„Cílem projektu bylo přinést vedle inovace obsahu zásadní změny ve stylu a formách výuky aplikované matematiky. Chtěli jsme, aby základní matematické disciplíny nebyly pro naše studenty strašákem. Této myšlenky se ujali mladí kolegové a začali je učit výrazně jinak. Studenti z toho jsou nadšení a změny si chválí,“ uvedla hlavní řešitelka projektu Jana Talašová z katedry matematické analýzy a aplikované matematiky. Studium je zaměřené především na aplikace v ekonomické praxi (bankovnictví, pojišťovnictví) a aplikovanou statistiku.

Novinkou je e-learning i odborné praxe

Změnou prošly studijní plány pěti oborů bakalářského, magisterského i doktorského studia. Původně vznikly v 90. letech minulého století. Od té doby ale věda pokročila a studijní plány i materiály bylo proto třeba zmodernizovat. „Snažili jsme se vytvořit pro studenty vstřícnější prostředí a s využitím nejmodernějších technologií zlepšit jejich informovanost. Mají jasnější představu, co je během studia čeká a k čemu daný předmět využijí v praxi. Z podnětu studentů jsme zavedli skupinové konzultace, samozřejmostí je individuální přístup. Jádrem koncepce je ale to, aby se naši absolventi dobře uplatnili na trhu práce. Mají výhodu, že v této oblasti existuje značný prostor,“ doplnila Talašová.

Nově vzniklo či modernizací prošlo více než 50 předmětů, které úspěšně absolvovalo 5 500 studentů. Zaveden byl dosud chybějící e-learning, novinkou jsou odborné praxe v bankách, pojišťovnách, v institucích státní správy i soukromých společnostech. Partnery projektu byly Český statistický úřad (ČSÚ) a Tesco SW. „Studenti měli o praxe obrovský zájem. Například v ČSÚ při nich získávali data pro diplomové práce nebo s tamními odborníky práce konzultovali,“ doplnila Talašová.

Zájem uchazečů o studium neopadá

Velkým úspěchem projektu je fakt, že se podařilo navýšit zájem uchazečů o studium. Navzdory nepříznivému demografickému vývoji se jich na inovované obory aplikované matematiky hlásí zhruba 400 ročně. „Hodně jsme se věnovali propagaci studia, například na dnech otevřených dveří Univerzity Palackého. Jako velmi užitečná se ukázala osobní účast vyučujících na veletrhu Gaudeamus,“ uvedla Talašová.

Součástí projektu bylo i pořádání odborných konferencí Olomoucian Days of Applied Mathematics (ODAM). První z nich se uskutečnila v roce 2011 a byla věnována významné osobnosti matematické statistiky, profesoru Lubomíru Kubáčkovi. Další konference, opět s řadou významných hostů ze zahraničí, se konala letos v červnu. Účast na konferencích byla volitelnou součástí studia na všech oborech aplikované matematiky, doktorandi na nich prezentovali výsledky svého výzkumu.

Projekt Maplimat začal v říjnu 2010 a končí letos v září. Některé do něj zařazené předměty oslovily i studenty jiných oborů na přírodovědecké fakultě. Rozvinula se také spolupráce s katedrou aplikované ekonomie na filozofické fakultě.

Projekt OP VK Modernizace studia aplikované matematiky a Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (CZ.1.07/2.2.00/15.0243) byl financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Celková výše dotace činila 16,5 milionů korun.

Zprávu zpracovala Martina Šaradínová, oddělení komunikace UP



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew