Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
17.07.2015, 09:41, Stáří: 9 r.

Studenti z třiceti zemí světa se v Olomouci opět budou učit česky

Autor: OK

Olomouc (17. července 2015) Do Olomouce se každoročně o prázdninách sjíždějí desítky cizinců, aby se na Univerzitě Palackého učili česky. Tradiční Letní škola slovanských studií už v sobotu 18. července přivítá 98 studentů z 30 zemí světa. Během následujících čtyř týdnů nabídne v Uměleckém centru UP kromě jiného speciální fonetický seminář korektivní výslovnosti i pestrý scénář doprovodného programu.

Výuka českého jazyka se letos uskuteční v pěti úrovních pokročilosti, na bázi anglického jazyka. Učit se česky tak budou úplní začátečníci i velmi pokročilí studenti. Dopolední výuka zahrne pět vyučovacích hodin včetně konverzací. Jazykový kurz doplní přednášky o českém jazyce, literatuře, historii i kultuře, které budou vedeny v českém, anglickém jazyce, či bilingvně. Pro zájemce je připraven i doplňkový kurz ruského a polského jazyka.

Studentům se po dobu konání školy bude věnovat 22 lektorů českého jazyka, jeden lektor ruského jazyka a jeden lektor polského jazyka. Letos poprvé je pro studenty připraven i speciální fonetický seminář korektivní výslovnosti. Uskuteční se během prvních dvou týdnů školy, uvedl ředitel Letní školy slovanských studií Petr Pořízka z Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Do Olomouce přijede 98 studentů, z nichž 53 jsou stipendisté Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, 44 studentů jsou samoplátci, česky se bude učit také jeden zahraniční lektor Univerzity Palackého. Nejvíc účastníků pochází z Německa a ze Španělska, řada studentů zastupuje každoročně Francii a Tchaj-wan. Nejstarší letošní účastník brzy oslaví 77 let a pochází z Velké Británie, nejmladší přicestuje ze Srbska ve svých 14 letech. Mnozí z frekventantů školy jsou studenty bohemistiky či slavistiky, ale také například tlumočníci. Někteří se česky učí i proto, že chtějí znát řeč svých předků, jiní proto, že se chystají na olomoucké univerzitě studovat nebo potřebují znát češtinu z profesních důvodů.

Podle Petra Pořízky se zahraniční studenti do Olomouce rádi vracejí. Ve srovnání s obdobnými letními školami na jiných univerzitách si v Olomouci cení příjemného prostředí historického města, individuálního přístupu učitelů a vstřícnosti celého organizačního štábu. Zahraniční studenti kvitují i pestrý doprovodný program, stejně jako přístup do Knihovny Univerzity Palackého.

Pro studenty máme připravené videoprojekce českých filmů s komentářem o vzniku snímků, jeho tvůrcích i hercích. O víkendech navštívíme historicky či kulturně významná místa Moravy. I letošní ročník obsáhne týdenní divadelní workshop za účasti herců Moravského divadla se závěrečným představením a také folklórní večer s cimbálovou muzikou, jemuž bude předcházet nácvik polky či dalších tanců i lidových písní,“ vypočetla za organizaci Letní školy její tajemnice Lenka Horutová.

Jedním z cílů několika výletů se podle Horutové stane Brno s historickou prohlídkou centra. V programu školy je zahrnuta i exkurze do tamějšího pivovaru Starobrno. Jeden víkend studenti stráví také v Praze a v Kutné Hoře, poslední výlet organizace školy spojila s jihomoravskou Strážnicí a vyhlídkovou plavbou po Baťově kanálu.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew