Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
30.03.2016, 12:30, Stáří: 8 r.

Studenti univerzity mohou nově spravovat své studium v mobilu

Autor: OK

Olomouc (30. března 2016) – Univerzita Palackého připravila novou mobilní aplikaci pro studenty, která jim usnadní studium. Správu rozvrhu, zápisy na přednášky a na zkoušky, ale i interaktivní mapu budov univerzity jim nově nabízí UPlikace. V rámci České republiky ojedinělá aplikace by se navíc měla v budoucnu nabízet i dalším vysokým školám využívajícím ke správě studijní agendy systém STAG.

O aplikaci je obrovský zájem

„Když jsme začali uvažovat o takové aplikaci, udělali jsme si průzkum na Facebooku. Vyplynulo z něho, že studenti by o ni měli zájem a že by ji využili. Zároveň jsme se dozvěděli, že asi sedmdesát procent studentů používá platformu Android, takže jsme se vydali tímto směrem,“ vysvětluje David Skoupil, ředitel univerzitního Centra výpočetní techniky (CVT). Jeho slova potvrzují i to, že hned první den si aplikaci stáhlo více než pět set studentů.

Při hledání dodavatele, který by byl schopný pro univerzitu takovou aplikaci vyvinout, zvažovalo CVT nabídky různých olomouckých firem. „Nakonec jsme se rozhodli oslovit tehdejšího studenta informatiky, dnes už absolventa Univerzity Palackého, Lukáše Nováka. Měl už totiž s podobnou prací zkušenosti, je autorem mobilní aplikace pro menzu,“ připomíná ředitel CVT.

Studium na dosah ruky

Aniž by studenti byli u počítače, pokud budou mít mobil, doví se nyní všechno, co aktuálně souvisí s jejich studiem – rozvrh, předměty, termíny zkoušek nebo rozmístění univerzitních budov ve městě. Mezi důležité funkce aplikace by měly patřit tzv. push notifikace, tedy například informace o tom, že byla zadána do systému známka a podobně. „Pracovali jsme na tom asi půl roku. Znamenalo to navrhnout veškeré funkce, které by studenti mohli využívat, a zjistit, co všechno umožní propojení STAGu a telefonu. Museli jsme také vymyslet grafiku, aby bylo jednoduché a příjemné aplikaci používat, a celkově ji vyvinout tak, aby z ní měli uživatelé radost,“ popisuje svou práci Lukáš Novák, který na vývoji spolupracoval s grafikem a studentem informatiky Tomášem Mikulou.

„UPlikace je vlastně nadstavba systému STAG. Ten vyvíjí Západočeská univerzita v Plzni a my na této aplikaci pracujeme společně s jejími vývojáři. S nimi také zvažujeme i možnosti rozšíření mobilní aplikace pro další vysoké školy, které STAG používají,“ doplňuje ředitel CVT.

UPlikace je zdarma ke stažení v internetovém obchodě Google Play.

Kontakt:

David Skoupil | ředitel  
Univerzita Palackého v Olomouci | Centrum výpočetní techniky
E: david.skoupil@upol.cz | T: 585 631 703

Lukáš Novák | autor UPlikace
E: jsem@novaklukas.cz | M: 776 383 536



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew