Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
18.05.2010, 10:20, Stáří: 14 r.

Studenti reprezentovali univerzitu v New Yorku

Autor: Jakub Engelmajer

Jaké to je reprezentovat zájmy Alžírska v mezinárodní organizaci? To si na vlastní kůži vyzkoušelo pět studentů Univerzity Palackého v Olomouci. Tento měsíc měli již podruhé studenti katedry politologie a evropských studií možnost a čest reprezentovat naši univerzitu – a současně jako jediní i Českou republiku – na Národním modelu Organizace spojených národů v New Yorku (National Model United Nations/NMUN).

Tato konference se v době od 28. března do 3. dubna konala současně na dvou místech v New Yorku a celkově se jí zúčastnilo přes 340 univerzit z pěti kontinentů a více než 5000 delegátů. Jedná se o světově největší simulaci jednání OSN, včetně jednotlivých výborů a přidružených organizací, určenou pro vysokoškolské studenty. Tato jedinečná příležitost umožňuje účastníkům, takzvaným delegátům, poznat práci v mezinárodních organizacích z pozice profesionálních diplomatů. Hlavním úkolem delegátů je co nejvěrohodněji reprezentovat pozici a zájmy konkrétního státu.

Studenti Kateřina Nedvědová, Jakub Engelmajer, Libor Fůs, Milan Zubíček a Michal Kohout se zúčastnili simulace v rámci spojené delegace s americkou Valdosta State University jako reprezentanti Alžírska. V rámci konference jednotlivé delegace vyjednávají s ostatními delegacemi, snaží se prosazovat stanoviska a zájmy své země. Současně ovšem soutěží o umístění mezi 30 nejlepšími delegacemi.  V záplavě Američanů, Kanaďanů, Němců a Francouzů se Čech cítil trochu nesvůj, ale navzdory těmto pocitům se naši studenti zapojili do vyjednávání v pěti různých komisích po boku svých amerických kolegů.

Dva z nich měli výhodu poměrně malé velikosti komise, tzn. 60-70 členů, v nichž je snadnější se zorientovat a také zviditelnit. Tuto výhodu plně využili a na závěr konference byli uznáni jako vítězové své dané komise. Avšak ani jejich kolegové, kteří usilovali o prosazování zájmů Alžírska v mnohem větší konkurenci a měli tak ztížené podmínky, nezaháleli, což se viditelně projevilo ziskem ocenění pro delegaci jako celek na slavnostním zakončení. Již minulý rok se naši studenti umístili mezi 20 nejlepšími delegacemi a letos toto ocenění dokázali obhájit.

Studenti Univerzity Palackého byli na tuto akci vybráni v rámci několikaměsíční přípravy v kurzu NMUN vedeným Markétou Žídkovou, Lenkou Duškovou a loňskými účastníky Michalem Brumarem, Nikol Ostianovou a Janou Sladkou. V tomto kurzu pod záštitou Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty UP se studenti seznamovali s konceptem NMUN a nacvičovali simulace jednání v OSN.

Kvalitu reprezentace naší univerzity a vynikající spolupráci katedry KPES FF UP s organizátory newyorské konference podtrhuje fakt, že Palackého univerzita byla vybrána jako místo pro první NMUN konferenci pořádanou v Evropě a prestižní post generálního tajemníka, který předsedá celé konferenci, byl obsazen Hynkem Melicharem, vyučujícím mezinárodní vztahy na KPES FF UP. Olomouc bude tuto akci hostit od 21. do 27. listopadu 2010 a hojná zahraniční i národní účast slibuje vynikající kvalitu připravované konference i mimořádnou možnost reprezentace pro naši univerzitu.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew