Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
03.06.2010, 10:53, Stáří: 14 r.

Studenti Právnické fakulty UP obstáli v mezinárodní soutěži

Autor: Ondřej Martínek

Již pošesté se studenti Právnické fakulty UP zúčastnili mezinárodní soutěže Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, která se koná ve Vídni vždy v březnu. V konkurenci 251 týmů z 62 zemí světa se umístili na celkovém 104. místě. Ve srovnání s ostatními týmy z České republiky potvrdila PF UP svou převahu, neboť se ze čtyř českých právnických fakult umístila nejlépe.

„V soutěži nejprve každý tým absolvuje čtyři simulované arbitráže, v nichž může dohromady získat až 1200 bodů. Podle obdržených bodů se pak týmy seřadí a prvních 64 postupuje do vyřazovacího pavouka. Letos bylo pro postup do vyřazovacího pavouka třeba získat 1045 bodů, tým PF UP získal 1026. Postup do vyřazovacích bojů nám tedy unikl jen velice těsně, což beru jako velkou motivaci pro příští ročník soutěže,“ řekl JUDr. Maxim Tomoszek z Katedry ústavního práva, který je zodpovědný za přípravu týmu. „Vedení a organizace týmu je velice náročná činnost, takže úplně sám bych ji rozhodně nezvládl – výrazně mi pomáhá JUDr. Miluše Hrnčiříková, Ph.D., která koučovala tým přede mnou. Velice důležitá je také pomoc studentů, kteří se soutěže zúčastnili v předchozím roce, neboť jejich zkušenosti nelze ničím nahradit,“ dodává JUDr. Tomoszek.

Členy týmu letos byli studenti třetího až pátého ročníku magisterského studia Tomáš Brožek, Ivo Heger, Tereza Skarková, Petr Sprinz a Petra Šupáková a studentka doktorského studijního programu Pavla Tonnies.

Soutěž Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot je založena na řešení hypotetického právního sporu vzniklého ze smluvního vztahu mezi dvěma zahraničními subjekty a spočívá v přípravě právních dokumentů pro žalující i žalovanou stranu a v prezentaci argumentů obou stran sporu před rozhodčím tribunálem ve Vídni. Velice důležitým aspektem soutěže je, že celá probíhá v angličtině – její perfektní zvládnutí je tak nezbytným předpokladem pro účast v soutěži, zároveň ale studenti získají v této oblasti cennou zkušenost.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew