Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
06.04.2011, 07:35, Stáří: 13 r.

Studenti politologie připravují sérii přednášek osobností na téma Krize Evropy, přijede Dzurinda nebo Telička

Autor: Ondřej Martínek

Na úspěch loňského cyklu předvolebních besed s českými politiky se rozhodli navázat studenti 2. ročníku Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty UP. Do Olomouce se rozhodli pozvat význačné osobnosti politického i kulturního života a dát tak široké akademické obci možnost diskutovat s nimi na téma Evropská Unie 2011 – Krize Evropy?. Prvním z hostů, který vystoupí na půdě univerzity v pondělí 11. dubna, bude Mikuláš Dzurinda, ministr zahraničních věcí SR. Všechny přednášky se uskuteční v aule Filozofické fakulty.

„Téma besed jsme zvolili z několika důvodů. Tím hlavním je snaha přiblížit evropskou problematiku veřejnosti. Téma Krize Evropy pak už vyvstalo samo spolu s horkými otázkami kolem problematické ratifikace Lisabonské smlouvy, dopadu hospodářské recese na stabilitu eurozóny, stále častěji se objevující kritiky konceptu multikulturalismu, ale také přetrvávající otázky (ne)jednotnosti Evropy či absence demokracie v EU,“ říká Kateřina Procházková, studentka KPES a jedna z organizátorek projektu. Cyklus je určen široké veřejnosti, ačkoliv organizátoři předpokládají, že většinu návštěvníků budou tvořit právě studenti politologie, evropských studií, mezinárodních rozvojových studií a dalších příbuzných oborů.

Jednotlivá setkání budou sestávat ze zhruba půlhodinového výstupu daného hosta a na něj navazující diskusi se studenty. „Záměrně jsme zvolili osvědčený formát 20–30 minutové přednášky a následné moderované diskuse, abychom nejdříve uvedli zúčastněné do vybrané problematiky a následně jim umožnili klást dotazy, které je opravdu zajímají,“ dodává Procházková.

Svou účast na dalších přednáškách přislíbili například Pavel Telička, diplomat, lobbyista a první český eurokomisař, který vystoupí na půdě Filozofické fakulty UP ve středu 13. dubna či místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. Ten zavítá do Olomouce 16. května. Kulturní a společenský pohled na problematiku bude naopak 28. dubna reprezentovat Benjamin Kuras, spisovatel a publicista žijící ve Velké Británii, který je častým kritikem Evropské unie, islamismu a multikulturalismu. Další hosté jsou pak v jednání.

Více na www.krizeevropy.tk



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew