Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
Univerzita Palackého
02.09.2015, 16:42, Stáří: 9 r.

Studenti katedry biologie a ústavu speciálně pedagogických studií v novém: Univerzita Palackého otevřela dvě rekonstruované budovy v Purkrabské ulici

Autor: OK

Olomouc (2. září 2015) – Pedagogická fakulta Univerzity Palackého dnes slavnostně otevřela nová pracoviště ve dvou zrekonstruovaných budovách v Purkrabské ulici. Kromě moderních laboratoří, učeben a pódia na nádvoří objektu se vysokoškoláci mohou těšit také na prostory určené k nácviku terapií či samostudiu.

„Rekonstrukcí byl vytvořen unikátní výukový i výzkumný prostor s prvky umělecké povahy.
V historické budově, která svými základy spadá do 14. století, se podařilo skloubit výzkum s výukou přírodovědného a biologického charakteru. Zároveň zde vznikl prostor pro vzdělávání speciálních pedagogů v oblasti dramaterapie a muzikoterapie. Po akustické stránce byl vynikajícím způsobem pojat učební prostor v přízemí objektu, kde byl vytvořen prostor pro nácvik jednotlivých terapií,“
zdůraznil děkan fakulty Čestmír Serafín. Přínosem je podle něj především rozšíření prostor fakulty využitelných pro výuku i výzkum.

„Využili jsme také nádvoří, kam jsme umístili malé pódium pro studenty zabývající se dramaterapií či muzikoterapií. Počítáme i s tím, že se zde budou pořádat koncerty studentů hudební výchovy nebo vernisáže studentů výtvarné výchovy. Za zvlášť významnou změnu považuji plnou bezbariérovost objektu,“ dodal Serafín.

S právě se rozbíhajícím akademickým rokem budou mít studenti a akademici k dispozici nové laboratoře, prostory pro výuku specializovaných dovedností ústavu speciálně pedagogických studií a prostory pro vědu, jejichž součástí je technologické zázemí pro výuku zaměřenou na základní i aplikovaný výzkum. Došlo také k odstranění architektonických a technických bariér pro studenty a akademiky se specifickými potřebami.

„Díky rekonstrukci jsme získali nejen nové prostory, ale i nové mikroskopy a přístroje pro výuku obecné i molekulární biologie,“ uvedla vedoucí katedry biologie Milada Bocáková. Zajímavé prostory včetně pódia na nádvoří vyzdvihl i Jiří Langer z ústavu speciálně pedagogických studií. „Část ústavu, která se věnuje terapeutickým technikám, už v těchto místech působila dříve. Dnes zde najde místo detašované pracoviště věnující se arteterapii, muzikoterapii a dramaterapii,“ doplnil Langer.

Projekt Centrum pro výuku a výzkum UP – Purkrabská podpořený z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) odstartoval 1. října 2011. Výdaje projektu činily bezmála 74 milionů korun. O přestavbu se postarala dodavatelská firma Metrostav. Rekonstrukcí prošlo 3510 m2 plochy.

Foto ke stažení:

 

www.zurnal.upol.cz/media/purkrabska/



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vědecko-výzkumná centraVyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Aktuální konference, kongresy a sympozia na UP
Stránka aktualizována: 04. 04. 2011, Daniel Agnew